Verkkouutiset

Kuinka monta kertaa vuosikymmenessä ”vuosisadan yliopistouudistus” pitää tehdä?

Yliopistoväki haluaa turvaa ja työrauhaa jatkuvien uudistuspaineiden sijaan, toteaa tänään 50 vuotta täyttävä Tieteentekijöiden liitto.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

50-vuotista taivaltaan juhliva liitto kysyy, kuinka monta kertaa vuosisadassa – tai vuosikymmenessä – ”vuosisadan yliopistouudistus” pitää tehdä? Opetus- ja kulttuuriministeriö julkistaa Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen vision 2030 ensi viikolla.

– Vision seuraavaksi askeleeksi kaavailtu uusi korkeakoululaki sallisi yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen täydet fuusiot. Päädytäänkö sisällöllisen vision puutteessa taas organisaatiouudistukseen? Kokonaan uusi lainsäädäntö heti vuoden 2010 yliopistolain jälkeen kuulostaa ylimitoitetulta, toteaa Tieteentekijöiden liiton puheenjohtaja Petri Koikkalainen.

Uusien lakien ja rakenteellisten remonttien sijaan liitto perää tutkijoille, opettajille ja yliopistojen muille asiantuntijoille työrauhaa. Tieteentekijät uskovat, että tällä olisi vaikuttavuutta myös suomalaisen tieteen tasoon.

– Turva tuottaa parempaa tiedettä kuin jatkuvat muutokset ja kiristyvä kilpailu. Moni tieteentekijä joutuu hakemaan lisärahaa omaan palkkaansa sen sijaan, että tekisi sitä, mihin on palkattu, Koikkalainen huomauttaa.

Hänen mukaansa Tieteentekijöiden liiton jäsenkyselyt osoittavat, että henkisen ja fyysisen jaksamisen rajat ovat koetuksella.

– Henkilöstön vähentäminen on johtanut siihen, että jäljelle jääneiden työkuorma on kasvanut kohtuuttomasti. Liiton mielestä nyt on korkea aika sille, että yliopistojen johto ottaa henkilöstön tilanteen vakavissaan.

Yliopistojen assistenttien palkkauksen ja aseman parantamiseksi 50 vuotta sitten perustetusta liitosta on kehittynyt yli 7000-jäseninen ammattijärjestö, joka yhdistää noin 180:llä eri nimikkeellä työskentelevää tieteentekijää tutkimuksessa, opetuksessa ja asiantuntijatehtävissä. Tieteentekijöiden liitto on Akavan suurin jäsenjärjestö yliopistosektorilla.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)