Kuin tieteiselokuvista: Uutuuslaite muuttaa käyttäjän mielentilan, hinta alle 300 euroa

Amerikkalaisyritys on tuonut markkinoille mielialan muokkaamiseen tarkoitetun älypuhelinlaitteen.

Amerikkalainen teknologiayritys Thync on tuonut markkinoille laitteen, joka on kuin suoraan tieteiselokuvista. Älypuhelimen kanssa toimivalla lisälaitteella voidaan nimittäin väitetysti muokata ihmisen mielialaa.

299 dollaria eli noin 270 euroa maksava laite koostuu käyttäjän otsaan eräänlaisella tarralla kiinnitettävästä laitteesta, joka stimuloi ihon hermopäätteitä sähkövirralla. Impulssien kerrotaan vaikuttavan aivotoimintaan.

Laitetta käskytetään älypuhelinsovelluksen kautta ja se on yrityksen mukaan todettu toimivaksi kaksoissokkokokeissa.

Toistaiseksi Thyncin laitteessa on vain kaksi asetusta. Käyttäjä voi valita haluaako hän rentoutua vai tuntea itsensä energiseksi. Vaikutuksen voimakkuutta voidaan säädellä puhelimella. Jatkossa yritys aikoo laajentaa laitteen toimintaa ja tuoda markkinoille entistä kehittyneempiä sovelluksia.

”Thync on tarkoitettu terveille aikuisille, jotka haluavat joko lisää energiaa tai rentoutusta päiväänsä”, yhtiön perustaja ja tiedejohtaja tohtori Jamie Tyler sanoo Newsweekin haastattelussa.

Laitteessa yhdistyvät Tylerin mukaan neurotieteen viimeisimmät saavutukset ja moderni kuluttajaelektroniikka.

Laitetta kokeilleiden kertomusten perusteella sillä on selvästikin jonkinlaista vaikutusta aivotoimintaan.

Esimerkiksi Techcrunch-sivuston toimittaja testasi laitetta ja kertoo sen aiheuttaneen kihelmöivää tunnetta otsan ja ohimoiden alueella. Sen lisäksi vaikutus toimittajan aivoihin oli niin tehokas, että toimittajan oli vaikea muodostaa järkeviä lauseita testiä seuranneiden Thyncin työntekijöiden kanssa keskustellessaan.

Buzzfeedin toimittajalle laite taas aiheutti tykyttävää päänsärkyä.

Maineikkaan Berkeleyn yliopiston Greater Good Science Center -tiedekeskuksen tiedejohtaja Emiliana Simon-Thomas suhtautuu laitteeseen varsin varovaisesti.

Hänen mukaansa sen pitkäaikaisella käytöllä saattaa olla haittavaikutuksia.

”Missä vaiheessa siitä tulee jotakin sellaista, johon ihmisen hermosto sopeutuu. Emme tiedä sen pitkän ajan vaikutuksia”, Simon-Thomas toteaa Buzzfeedille ja jatkaa, ettei itse käyttäisi laitetta.

Thyncin laitetta myydään toistaiseksi vain Yhdysvalloissa. Yritys kaavailee kuitenkin laajentavansa toimintaansa myös Eurooppaan ja muualle maailmaan.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt