"Yleistyessään Helsingin malli vaarantaisi luontokohteita muissakin kaupungeissa." LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINEN

”Impressionistinen maalaus” – Helsingin yleiskaava korkeimpaan hallinto-oikeuteen

Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri ja Helsingin luonnonsuojeluyhdistys ovat valittaneet Helsingin yleiskaavan uhkaamista luontokohteista korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Järjestöjen mukaan epäselvä pikseliyleiskaava yritetään kumota vaarallisena ennakkotapauksena, jotta näin huono suunnittelu ei leviäisi muualle maahan.

– Vaikka jo Helsingin hallinto-oikeus hyväksyi valituksemme osittain pelastaen rakentamiselta muun muassa Vartiosaaren, Keskuspuiston ja Melkin, yleiskaava uhkaa yhä luontokohteita eri puolilla kaupunkia. Helsingissä luonto on hyvin tärkeä, koska se parantaa ihmisten hyvinvoinnin ja asumisen laatua, sanoo Helsingin luonnonsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Mika Välipirtti.

Suomen Luonnonsuojeluliiton ympäristöjuristi Pasi Kallion mukaan Helsingin yleiskaava on valtakunnallisesti merkittävä ennakkotapaus.

– Helsingin yleiskaavan pikseleihin perustuva esitystapa on ennennäkemättömän epäselvä. Yleistyessään Helsingin malli vaarantaisi luontokohteita muissakin kaupungeissa. Siksi asiasta on välttämätöntä saada korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisu.

– Kaupunkibulevardit eivät ole yleiskaavan pääasia vaan pikselikaavaan liittyvä Helsingin kaavoittajien vallankaappausyritys, sanoo erityisasiantuntija Tapani Veistola Suomen Luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiristä.

– Impressionistista maalausta muistuttava pikseliyleiskaava on niin epäselvä, että sillä voidaan ohittaa maakuntakaavan vaatimukset. Lisäksi näin sumean yleiskaavan jälkeen kukaan ei voisi enää sanoa, että jonkun tulevan asemakaavan rakentamissuunnitelmat olisivat yleiskaavan vastaisia. Tällainen lumeyleiskaava antaisi avaimet käteen luontokohteiden päälle rakentajille, hän jatkaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt