Verkkouutiset

Ksml: Nainen talousvastuussa jo puolessa miljoonassa kotitaloudessa

Jo lähes puolessa miljoonassa kotitaloudessa nainen on perheensä pääelättäjä, kertoo Keskisuomalainen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tällä hetkellä joka kolmannessa kahden aikuisen taloudessa suurimmat tulot hankkii nainen, ilmenee laskelmista, jotka Tilastokeskus teki Keskisuomalaisen pyynnöstä. Laskelmat perustuvat tuoreimpaan tulonjakotilastoon.

Lapsettomat ja perheelliset pariskunnat yhteen laskien nainen on talousvastuussa yli 400 000 taloudessa.

Lisäksi lähes viidennes kaikista suomalaisista lapsiperheistä on äidin ja lasten muodostamia yksinhuoltajatalouksia. Näitä perheitä on hieman yli 100 000 ja monissa niistä talousvastuun kantaa äiti.

– Miehen tulot ovat edelleen valtaosassa kotitalouksia naisen tuloja suuremmat, mutta osuus on tullut alaspäin lapsiperheissä reilut 9 prosenttiyksikköä ja pariskunnilla 12 prosenttiyksikköä vuodesta 1990 vuoteen 2013 mennessä, yliaktuaari Kaisa-Mari Okkonen Tilastokeskuksesta kertoo.

Muutos on yhteiskunnallisesti merkittävää. Muutos voi olla merkki perheiden toimeentulon niukkuudesta, sillä naiset ovat keskimäärin miehiä pienituloisempia. Muutos on suuri myös yksittäisten perheiden kannalta. Kun naisesta tulee pääelättäjä, vaikeutuu työn ja perhe-elämän yhdistäminen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)