Ilmavoimien komentaja, kenraalimajuri Pasi Jokinen. LEHTIKUVA/KAISA SIREN

KSML: Hornetien elinkaaren jatkaminen tulisi kalliiksi

Uuden laskelman mukaan Hornetien elinkaaren jatkaminen maksaisi tuplasti arvioitua enemmän.

Vuonna 2014 Hornetien elinkaaren jatkamisen hinnaksi saatiin noin 1,2 miljardia euroa.

– Uusimmat laskelmat ovat vielä turvaluokiteltuja. Sen voin kuitenkin todeta, että elinkaaren jatkaminen enintään viidellä vuodella maksaisi jopa tuplasti sen 1,2 miljardia, joka summa syntyi kuusi vuotta sitten sen hetkisillä tiedoilla, sanoo Ilmavoimien komentaja, kenraalimajuri Pasi Jokinen toteaa Keskisuomalaisen haastattelussa.

Sadoilla miljoonilla euroilla hinta-arviota on korottanut se fakta, että normaalien elinkaaripäivitysten lisäksi nyky-Horneteihin olisi mahdollisten lisävuosien takia hankittava myös uusia ilmataisteluaseita, jotka nekin ovat tulossa käyttöikänsä päähän.

Hinta-arvion kipuaminen pitkälti yli kahden miljardin euron johtuu myös hintojen yleisistä indeksikorotuksista sekä koneiden ylläpitokustannuksista. Aikatauluriskitkin nousisivat Jokisen mukaan erittäin korkeiksi.

– Onnistuminen elinkaaren jatkamisessa olisi siis erittäin epävarmaa, hän toteaa.

Jokinen myös tyrmää väitteet, joiden mukaan Hornetien elinkaaren jatkaminen muutamalla vuodella säästäisi valtion menoja.

– Ei ole mitään näyttöä siitä, että uusien koneiden hinnat halpenisivat. Kymmenen miljardin euron hankinta olisi edessä joka tapauksessa, vaikka jatkaisimmekin Hornetien elinkaarta, hän summaa.

Hornetien elinkaaren jatkamisessa Jokista huolestuttaa valtion menojen lisäämisen lisäksi tuotetuen saatavuus mahdollisella lisäajalla eli vuosina 2030–35.

– Olisimme tuolloin ainoita Hornet-operoijia, mikä vaikeuttaisi tuotetuen saamista ja nostaisi kuluja, hän toteaa Keskisuomalaisessa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt