X
SULJE MAINOS
Auton tankkausta huoltoasemalla Helsingissä. LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA

KSML: Bensiini kalliimpaa kuin koskaan 2000-luvulla

Viime viikonvaihteessa ysivitosen hinta nousi pitkin Keski-Suomea yli 1,8 euroon.

Keskiviikkona esimerkiksi Palokan ja Seppälän ABC:llä litra ysivitosta maksoi 1,871 euroa, ysikasi 1,961 ja diesel 1,697 euroa. Tammikuussa samat bensalaadut olivat 1,38, 1,48 ja 1,57 euroa litralta, vuosi sitten toukokuussa 1,16, 1,28 ja 1,36, kertoo Keskisuomalainen.

Bensan hintaan vaikuttaa raakaöljyn maailmanmarkkinahinta.

– Viime vuosi oli todella poikkeuksellinen, sillä raakaöljyn hinta ei ole pitkään aikaan ollut niin alhaalla. Raakaöljyä myytiin viime kesänä tiettyinä päivinä jopa negatiivisin hinnoin, erityisasiantuntija Hanna Kalenoja Autoalan tiedotuskeskuksesta kertoo.

– Kesällä näytti siltä, että hinta tasaantuu. Ajateltiin, ettei öljyn hinnannousu lisää inflaatiota, mutta nyt huoli raakaöljyn hinnankehityksestä kääntyy inflaatiohuolen puolelle, Kalenoja sanoo.

Liikennepalvelukauppiaat ry:n toimitusjohtaja Jari Salonen osoittaa sormellaan Suomen verokarhua. Polttoaineiden hinnasta noin 2/3 on erilaisia veroja.

– Se tarkoittaa sitä, että jos öljyn maailmanmarkkinahinta nousee sentillä, pumppuhinta nousee kolmella. Verottaja huolehtii hinnannoususta, ja nousu kumuloituu koko ajan. Lisäksi tulevat öljy-yhtiöiden ja polttoainekauppiaiden katteet, jotka ovat pienet tai erittäin pienet, hän sanoo Keskisuomalaiselle.

Istuva hallitus on linjannut, että polttoaineen verokorotuksia ei ole tällä hallituskaudella luvassa. Biojakeluvelvoite tulee nostamaan pumppuhintoja tällä vuosikymmenellä noin sentin kaksi vuodessa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt