Andrej Plenkovic. Preiss/ MSC /Wikimedia Commons

Kroatian pääministeri: Balkanilla tehty vääryys korjattava

EU:n laajentuminen on jäädytetty Ranskan vastustuksen vuoksi.

– Tehtävämme on korjata Albanialle ja Pohjois-Makedonialle tehty vääryys EU:n edellisessä huippukokouksessa, sanoi Kroatian pääministeri Andrej Plenkovic Euroopan kansanpuolueen (EPP) puoluekokouksessa Kroatian Zagrebissa.

Kroatiasta tulee seuraava EU-puheenjohtaja Suomen kauden päättyessä joulukuussa.

EU:n laajentuminen on pantu toistaiseksi jäihin. EU-johtajat eivät päässeen yhteisymmärrykseen EU-jäsenyysneuvottelujen aloittamisesta Albanian ja Pohjois-Makedonian kanssa lokakuussa.

Euroopan komissio oli suosittanut neuvotteluiden avaamista, ja valtaosa jäsenmaista oli laajentumisen jatkamisen kannalla. Ehdotus kaatui Ranskan vastustukseen. Parilla muullakin jäsenmaalla oli varaumia EU-jäsenyysneuvottelujen avaamisen suhteen.

Plenkovic sanoi tuntevansa hyvin jäsenyysneuvotteluiden pienetkin yksityiskohdat, koska Kroatia liittyi unioniin vain kuusi vuotta sitten.

– Yritämme tehdä jotain konkreettista ja tarkoituksenmukaista, jotta nämä maat pysyvät mukana ja jotta tällä alueella voidaan edistää vakautta ja taloudellista kasvua.

– Jos me emme toimi päättäväisesti, muut suurvallat eivät epäröi oman vaikutusvaltansa levittämisen suhteen.

Muun muassa Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk oli pettynyt lokakuisen huippukokouksen lopputulokseen. Hänen mukaansa Albania ja Pohjois-Makedonia tekivät sen, mitä heiltä pyydettiin neuvottelujen aloittamiseksi.

EU:n keskustaoikeistolainen EPP-puolue valitsee uuden puheenjohtajiston puoluekokouksessa Kroatian Zagrebissa 20.-21. marraskuuta.

Plenkovicin johtama HDZ-puolue on EPP:n jäsen.

EPP säilyi kevään EU-vaaleissa Euroopan parlamentin suurimpana ryhmänä.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt