X
SULJE MAINOS
Eurooppa-ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Arvostelu Veikkausta kohtaan kasvaa – näin kommentoi ministeri

Omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen ei ota toistaiseksi kantaa, pitäisikö pelituotot siirtää valtion budjettiin.

Valtion monopoliyhtiö Veikkauksen asemasta ja rahapelaamisen tulevaisuudesta on käyty viime aikoina Suomessa kriittistä keskustelua. Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen vaati Helsingin Sanomien haastattelussa rahapelituottojen ja niistä hyötyvien järjestöjen yhteyden katkaisemista.

Samoilla linjoilla on ollut myös Suomen Pankin entisen pääjohtajan Erkki Liikasen johtama työryhmä, joka julkisti raporttinsa helmikuussa. Puoliväliriihessään Sanna Marinin (sd.) johtama hallitus linjasi käynnistävänsä ”välittömästi” jatkotyön uuden, pysyvän rahoitusmallin saamiseksi Liikasen esitysten pohjalta.

Ainakaan toistaiseksi jatkotyötä varten tarvittavaa toimielintä ei ole perustettu. Asiaan on määrä palata lomien jälkeen.

Verkkouutiset pyysi omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraiselta (sd.) haastattelua Veikkaukseen liittyvistä ajankohtaisista asioista . Ministeri vastasi kysymyksiin sähköpostitse.

Miten omistajaohjausministerinä ja SDP:n poliitikkona suhtaudut ristiriitaan, jossa Veikkauksen tuloja pyritään kasvattamaan, mutta samaan aikaan ongelmapelaamista suitsimaan, vaikka käytännössä valtaosa rahoista tulee yhä peliriippuvaisilta, huonosti toimeentulevilta ihmisiltä?

– Veikkauksen tehtävänä on tarjota rahapelejä niin, että pelaamisesta aiheutuvia haittoja ehkäistään ja vähennetään. Veikkauksen on ohjattava suomalaisten rahapelaamista vastuulliseen ja valvottuun pelaamiseen. Selvää on, että pelihaittojen vähentämiseen on pyrittävä aina vain määrätietoisemmin toimin.

– Tässä mielessä olen huolissani siitä, ettei julkisuudessa ole juurikaan keskusteltu Suomessa laittomasti pelejä tarjoavien ulkomaisten peliyhtiöiden aiheuttamista haitoista. Näitä toimijoita eivät koske mitkään vastuullisuustoimet, joita esimerkiksi Veikkauksessa noudatetaan ja yhtiöiden toimintaa voisi luonnehtia häikäilemättömäksi saalistukseksi.

– Tästä epäkohdasta tulisi keskustella enemmän. Hallituksen esitys uudeksi arpajaislaiksi tulee tarjoamaan uusia välineistä puuttua tähän toimintaan. Sisäministeriön ja poliisihallituksen on toimittava määrätietoisesti uuden lain puitteissa.

Minkälaisia ongelmia näet nykyjärjestelmässä, jossa tuhannet yleishyödylliset järjestöt ovat läheisessä riippuvuussuhteessa Veikkaukseen ja pelituottoihin?

– Veikkauksen pelien tuottoja on katsottu tarkoituksenmukaiseksi käyttää arpajaislain mukaisesti yleishyödyllisiin tarkoituksiin. Niin kauan kuin rahapelejä Suomessa jokin taho tarjoaa, tuottaa se tuottoja. Täytyy muistaa, että osa rahapelaamisesta tapahtuu nykyään ulkomaisten yhtiöiden peleissä, joiden tuottoa ei käytetä Suomessa yleishyödyllisiin tarkoituksiin, eivätkä nämä yhtiöt pyri pelihaittojen vähentämiseen.

Mitä ajattelet Erkki Liikasen työryhmän ehdotuksista suomalaisen rahapelijärjestelmän kehittämiseksi? Pitäisikö meillä siirtyä työryhmän ehdottamaan malliin, jossa rahapelituotot ohjattaisiin valtion (yleiskatteelliseen) budjettiin ja edunsaajat siirrettäisiin budjetin kehysmenettelyn piiriin?

– Hallitus päättää syksyllä Liikasen työryhmän ehdotusten toimeenpanosta jatkovalmistelun pohjalta.

Tällä hallituskaudella Veikkauksen monipoliasemaan ei olla puuttumassa. Mikä on henkilökohtainen kantasi siihen, pitäisikö monipoliaseman purkamista kuitenkin harkita tulevaisuudessa ja pohtia siirtymistä Ruotsin kaltaiseen lisenssijärjestelmään?

– Pidän hyvänä, että Suomen rahapelijärjestelmää uudistetaan. Syksyllä hallitus tuo eduskuntaan lakiesityksen, jolla rajoitetaan rahapelien järjestämistä ja lisätään ongelmapelaamiseen puuttumista. Lisäksi ulkomaisten, rajoitusten ulkopuolella toimivien, peliyhtiöiden toimintaa Suomessa rajoitetaan.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt