Uusi hallitus aikoo kiristää kuntien ulkoistamisten ehtoja huomattavasti. LEHTIKUVA / TOMI HIRVINEN

Krista Kiurun kahden kannan lausunto ihmetyttää yrittäjiä

Yrittäjien Mikael Pentikäisen mukaan toimiva sote edellyttää monitoimimallia.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäisen mukaan moni sosiaali- ja terveysalan yrittäjä on työntekijöineen ja asiakkaineen seurannut viime viikkojen sote-keskustelua hämmentyneinä.

Moni on Pentikäisen mukaan pohtinut, ”tehdäänkö sotesta vain julkisten toimijoiden kenttä ja kuopataanko monituottajamalli, johon edellinen hallitus voimakkaasti uskoi”.

Kysymykset eivät hänen mukaansa vähentyneet, kun uusi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) linjasi hallituksen sote-politiikkaa Ylellä. Ministeri totesi, että ”Suomessa tarvitaan monenlaista sosiaali- ja terveyspalveluiden tuotantoa, mutta sote-uudistus tulee tehdä niiden linjausten pohjalta joista on sovittu: sekä järjestäminen että tuottaminen pitää pysyä julkisissa käsissä”.

Pentikäisen mukaan ministerin sitaatista voi lukea kaksi kantaa.

– Kaivataan ”monenlaista” tuotantoa mutta samalla sanotaan, että tuottamisen ”pitää pysyä julkisissa käsissä”, Mikael Pentikäinen kirjoittaa Suomen Yrittäjien blogissa.

– Jos sote olisi vain julkista toimintaa, se tarkoittaisi massiivista yksityisen toiminnan alasajoa ja suomalaisten sote-palveluiden syvenevää kriisiä, joten siitä tuskin on kyse.

Mikael Pentikäisen mukaan yrittäjät odottavat aiheeseen selkeitä viestejä. Hän toteaa, että epävarmuuden sietämisellä on rajansa.

– Moni on lopettamassa. Esimerkiksi asiakkaidensa arvostamat Kunnanlääkärit Kiuruvesi ja Kunnanlääkärit Sonkajärvi ilmoittivat lopettavansa, kun valinnanvapauskokeilu Ylä-Savossa päättyy.

– Yritysten alasajojen välttämiseksi on tärkeää, että hallituksesta annetaan selkeitä viestejä sote-yrittäjille, joiden taseet eivät kestä yletöntä odotusta, Pentikäinen sanoo.

Pentikäisen mukaan hallitusohjelmaan kirjatut tavoitteet ovat kuitenkin kohtalaisen selkeät.

– Jos nämä toteutuvat, sote-yrittäjille se on askel parempaan.  On syytä toivoa, että hallitus on johdonmukaisesti Säätytalolla sovitun takana.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt