Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun mukaan päätökset tehdään riskiryhmiä silmällä pitäen. LEHTIKUVA / HANDOUT / VESA MOILANEN

Krista Kiuru Ylelle: Rajoituksia saatetaan purkaa toukokuun alussa

Uudenmaan eristämisen purkamista harkitaan pääsiäisen jälkeen.

Uudenmaan eristämisen purkamista harkitaan pääsiäisen jälkeen. Muiden koronarajoitusten purkaminen menee todennäköisesti toukokuun alkupuolelle, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru kertoi Ylelle A-Talkissa.

Kiurun mukaan riskiryhmien suojelemiseksi asetetut rajoitukset puretaan viimeisenä.

– Se jää aivan toukokuun ensimmäisen viikon lopun tuntumaan, millä tavalla ne ratkaisevat askeleet otetaan. Meillä on paljon rajoituksia, joita on tehty riskiryhmien suojelemiseksi ja sellaiset rajoitukset ovat viimeiseksi voimassa, ministeri sanoi Ylelle.

Kun Uudenmaan tartuttavuusluvut ja tosiasialliset tapaukset lähenevät muun maan tilannetta, silloin Suomi on Kiurun mukaan tilanteessa, jolloin perusteita Uudenmaan sulkurajoituksille ei enää ole.

– On muistettava, että perustuslakivaliokunta asetti hyvin tarkan ehdon sille miten tällainen perusoikeuksien rajoittaminen voi ylipäätään olla mahdollinen. Sen toimen pitää olla täysin välttämätön. Uudenmaan eristämisen tarkoituksena oli nimenomaan suojella muita maakuntia. Silloin kun Uudenmaan tartuttavuusluvut ja tosiasialliset tapaukset lähenevät muun maan tilannetta, silloin olemme tilanteessa, jolloin näitä perusteita ei enää ole, Kiuru tarkensi.

Ministerin mukaan myös Huoltovarmuuskeskuksen hengityssuojahankintaa koskeva vyyhti on selvitettävä perusteellisesti. Hänen mukaansa on päivän selvää, ettei hankinta onnistunut.

– Huoltovarmuuskeskuksella on varmasti nyt peiliin katsomisen paikka, millä tavalla nämä prosessit laitetaan kuntoon, Kiuru totesi.

THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta puolestaan kommentoi aiemmin, että Uudenmaan avaaminen lisäisi koronatapauksia. Hänen mukaansa epidemian hoitamisessa olisi mahdollista siirtyä uuteen vaiheeseen vasta 1–2 kuukauden päästä.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt