Krista Kiuru. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Krista Kiuru: Viranomaiset voivat ohjata pakkokaranteeniin

Ministeri sanoo olevansa tyytyväinen käyttöön otettuihin keinoihin.

− Valtioneuvoston neuvotteluissa vahvistettiin, että tartuntatautiviranomaisilla on mahdollisuus koronatestiin ohjaamiseen ja pakkokaranteeniin riskimaista saapuville, kirjoittaa perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) Twitterissä.

− Olen tyytyväinen, että nämä keinot voidaan ottaa käyttöön, hän lisää.

Hallitus on käynyt neuvotteluja koronaviruksen toisen aallon toimenpiteistä. Neuvottelut saatiin loppuun torstaina.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan hallitus on pyytänyt Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:ää valmistelemaan mahdollisimman selkeän ”liikennevalomallin” ulkomaanmatkailuun.

– Tarkoitus on havainnollistaa, millaiset toimenpiteet tulevat todennäköisesti kyseeseen eri maista saapuessa. Malli on viestinnällinen väline, Sanna Marin sanoi tiedotustilaisuudessa.

Punaisten maiden ryhmästä saapuvat testataan jatkossa laajasti ja voidaan määrätä viranomaisten arvion mukaan karanteeniin.

Pääministeri painotti, että testauksessa ja karanteenissa ei ole kyse hallituksen poliittisesta päätöksestä.

– Ne pohjautuvat viranomaispäätökseen ja tartuntatautilääkäriin arvioon, Marin sanoi.

Keltaiseen ryhmään kuuluvista maista palaavien osalta lähtökohtana on omaehtoinen karanteeni.

Vihreisiin lukeutuvat ne valtiot, joissa tartuntoja on ollut viimeisen kahden viikon aikana alle kahdeksan 100 000 asukasta kohden. Niihin matkustavilta ei odoteta erityistoimenpiteitä, paitsi jos henkilön arvioidaan altistuneen virukselle.

Sanna Marinin mukaan tavoitteena on pitää yhteiskunta mahdollisimman auki.

Ministeri Kiurun ilmoitus pakkokaranteeneista STM:n maanantaisessa tiedotustilaisuudessa on aiheuttanut laajaa hämmennystä. Pääministeri Sanna Marin (sd.) täsmensi keskiviikkona, että pakkokaranteeneista määräävät viranomaiset, eivät poliitikot.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt