X
SULJE MAINOS
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Krista Kiuru tiedotustilaisuuden siirrosta: Sisältöön ei tullut muutoksia

Ministerin mukaan suomalaiset todistivat aitiopaikalla sitä, miten deltavirus tuli Suomeen kisaturistien mukana.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) mukaan koronapassia ja maahantulosäännöksiä koskevaa tiedotustilaisuutta siirrettiin siitä syystä, että lakipaketin viimeistely vei odotettua pidemmän ajan.

– Tämän johdosta me pääsimme ensimmäiseen tämän päiväiseen valtioneuvoston ylimääräiseen istuntoon vasta nyt iltapäivällä noin kello 13.45. Viime yönä tehtiin vielä käännöksiä kovalla kiireellä, Krista Kiuru kertoi tiedostustilaisuudessa tänään tiistaina.

Hänen mukaansa koronapassia koskeva lain valmisteluaika on tehty ”äärettömän nopea” ja kokonaisuutta tarkasteltiin vielä aamulla.

Tiedotustilaisuuden piti olla tänään tiistaina kello 11.30. Vajaa puoli tuntia ennen tilaisuuden alkamisajankohtaa sosiaali- ja terveysministeriö ilmoitti, että tiedotustilaisuus on siirretty.

Tiedotustilaisuus järjestettiin lopulta kello 14.15, ja kutsu siihen tuli puoli tuntia ennen tilaisuuden alkua.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan ainakin yksi hallituspuolue olisi halunnut kevennystä rokottamattomien testaamiseen. Hallituksen tänään antaman esityksen mukaan rokottamattomat testataan kahteen kertaan.

– Tätä kokonaisuutta ei ole muutettu sisällön osalta sen jälkeen, kun me poliittisesti tämän kokonaisuuden hyväksyimme jo aikaisemmin. Eli siltä osin ei ole tullut muutoksia myöskään maanantaina ja tiistaina, eikä edeltävän viikon aikana, Kiuru vastasi.

Hänen mukaansa kokonaisuus on ollut ministeriryhmässä sisällöllisesti kiinni jo aika pitkän aikaa.

Deltavirus levisi, koska kakkostestiä ei ollut

Kiuru totesi rokottamattomien toisen testin tarpeesta, että eduskunta päätti heinäkuussa, että toinen testi on tarpeen.

– Mehän todistimme aivan aitiopaikalla sen, miten käytännössä deltavirus tuli Suomeen, koska meillä ei vielä ollut silloisessa lainsäädännössä kakkostestiä käytössä ja käytännössä juhannusviikolla, kun kisaturistit tulivat Venäjältä takaisin, heillä ei vielä ensimmäinen testi näyttänyt positiivista, mutta toisen testin tuloksena Venäjällä käyneistä kisaturisteista kymmenen prosenttia tartunnan sai, Kiuru sanoi.

Kiurun mukaan heinäkuussa tartuntoja tuli rajojen yli muista maista vielä enemmän ja deltaviruksen väestöleviäminen lähti liikkeelle, kun kakkostesti ei ollut vielä käytettävissä.

LUE MYÖS:

Tiedotustilaisuus koronapassista siirtyi – Kansanedustaja: Hallituksella sisäisiä ristiriitoja
Hallitus esittää maahantulon säännösten voimassaolon jatkamista
Tällainen on Suomeen tulossa oleva koronapassi

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt