Krista Kiuru. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Krista Kiuru: Olemme toteuttamassa… – ”Kun ette ole!”

Kansanedustaja arvelee hoitajien järjestöjen saaneen väärää tietoa hoitajamitoituksesta.

Eduskunnan budjettikeskustelussa käsiteltiin keskiviikkona illansuussa sosiaali- ja terveysministeriön pääluokkaa.

Kokoomuksen Ben Zyskowicz kysyi terapiatakuuta koskevasta kansalaisaloitteesta. Zyskowicz muistutti perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulta (sd.) kysytyn eduskunnan kyselytunnilla 12. syyskuuta 2019 seuraavaa:

– Arvoisa ministeri, onhan hallitus tekemässä terapiatakuusta päätöksen jo budjettiriihen yhteydessä?

Krista Kiuru oli vastannut näin:

– Minä olen erittäin kiitollinen tästä kysymyksestä ja vastaan teille sen alkuosassa esittämäänne kysymykseen, olemmeko me hallituksessa tukemassa tätä hyvää hanketta, että olemme.

– Mitä se tarkoittaa että olette? Kauniita puheita. Niin kuin äskenkin kehuitte, että ”tärkeitä asioita”. Budjettikirjassa te ETTE OLE toteuttamassa tätä terapiatakuuajatusta, Ben Zyskowicz syytti.

– Mitä varten te puhutte kauniisti ja jopa kyselytunnilla väitätte, että olette toteuttamassa, kun ette ole toteuttamassa?

”Arvostelu ei realistista”

Kokoomuksen Timo Heinonen muistutti Krista Kiurun luvanneen, että hoitajamitoitus on ”muutaman tunnin työ” ja ”yksi lause lakiin riittää”.

– Ihmettelen että te teette esityksen, jossa hoitajamitoitus onkin muuttunut henkilöstömitoitukseksi, missä mukaan lasketaan muun muassa opiskelijat. Se tulee voimaan vuonna 2023, yllätys yllätys aprillipäivänä. Te jätätte sen asian seuraavan hallituksen hoidettavaksi, Timo Heinonen sanoi.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru vastasi näin:

– Niin kuin tässä edustaja Heinonen otti esiin, ja aika kovalla kädellä moitittekin sitä, että ei ole panostettu. Nyt pitää muistaa, että tämä hallitus on noin neljä kuukautta tehnyt töitä, Krista Kiuru sanoi.

– Olen huomannut jo siitä kritiikistä, joka osoitetaan tänne hallitusaitioon, niin siinä ei realismilla ole aina kyllä matkassa… mukana järkevää pohjaa, Kiuru jatkoi edustajien protestoidessa.

– Täällä yritetään nyt ohjata tätä laivaa oikeaan suuntaan. …Nyt on tulossa todellinen hoitajamitoitus, koskaan Suomessa ennen ei ole ollut kysymys hoitajamitoituksesta, koska välillinen työ on voitu lukea mukaan.

Timo Heinonen kysyi uudelleen, nyt tuohtuneempana:

– Ei nyt ole tulossa hoitajamitoitusta! Te teette henkilöstömitoitusta, olkaa siinä rehellinen, Timo Heinonen sanoi.

Hän siteerasi pääministeri Antti Rinnettä (sd.): ”0,7 ei tule tällä vaalikaudella”, ”tähän ei ole rahaa”.

– Te olette tehneet arvovalinnan. Te laitatte rahan muualle, ette hoitajiin. Tässä (budjetti)kirjassa – kun olisitte olleet paikalla, arvoisa ministeri Kiuru, kun valtiovarainministeri tämän esitteli – me kysyimme häneltä, että kuinka monelle hoitajalle tässä kirjassa on 2023 varattu rahaa. Hän totesi, että 1300:lle. Ja henkilöstömitoitus 0,7 vaatii 4400 hoitajaa, Heinonen jatkoi.

– Miksi te ette kerro rehellisesti ihmisille? Uskon että aika moni yllättyisi, kun kuulisi. Esimerkiksi (Superin puheenjohtaja) Silja Paavola on varmaan väärän tiedon varassa kun hän kehuu teitä, kansanedustaja arveli.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt