Verkkouutiset

Krimin tataarien ovenpieliä merkitty rasteilla

Venäjän miehittämän Krimin tataariväestö pelkää turvallisuutensa puolesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Noin 260 000 krimiläistä eli noin 12 prosenttia on tataareja. He ovat Ukrainan uuden hallinnon puolella.

Tataarit tulivat Krimin niemimaalle 1400-luvulla. Nyt he ovat Kiovaa tukiessaan ja tulevan viikonvaihteen kansanäänestystä boikotoidessaan venäläisnationalistien kohteina.

New Yorker kertoo Bakhchysarain kaupungissa tataarien kotiportteihin ja ovenpieliin uurretun X-kirjaimia.

Tataareja häiritään ja pelotellaan myös muilla tavoilla. Viikonvaihteessa yhteisön jäsenen pieni hotelli ja autot poltettiin, ja palomiehet saapuivat myöhässä.

Vastaavia rastimerkkejä tataareille tehtiin myös 1944, jonka jälkeen Stalin määräsi yhdessä yössä kaikki tataarit Keski-Aasiaan. Krimiltä vietiin koko heidän väestönsä, josta sittemmin vain osa palasi.

Wall Street Journalissa tataarit kertovat olevansa nyt kuin panttivankeja ja alueen ensimmäisiä kärsijöitä ilman pakopaikkaa.

Krimin tataarien oma parlamentti mejlis vetosi maanantaina kaikkiin ukrainalaisiin ja krimiläisiin rauhallisuuden pitämiseksi, turvallisuuden puolesta ja ongelmien ratkaisemiseksi provosoitumatta ”ilman mitään ulkoisten voimien interventiota”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)