Verkkouutiset

Vladimir Putin kokouksessa turvallisuusneuvoston kanssa Moskovassa kesäkuun lopulla. LEHTIKUVA / AFP Alexey Nikolsky

”Kremlin uusi turvastrategia on vainoharhainen paperi”

”Epäystävällisten maiden” katsotaan vehkeilevän Venäjää vastaan lukemattomin eri tavoin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Presidentti Vladimir Putinin viime viikolla vahvistama Venäjän uusi kansallinen turvallisuusstrategia on herättänyt asiantuntijoiden keskuudessa ristiriitaisia näkemyksiä.

Moskovan Carnegie-keskusta johtava Dmitri Trenin luonnehtii turvallisuusstrategiaa merkittäväksi asiakirjaksi, joka on paljon enemmän kuin päivitetty versio edellisestä, vuonna 2015 hyväksytystä strategiasta.

Uudessa strategiassa korostuvat upseeritaustaisen Treninin mukaan yhä voimakkaampi vastakkainasettelu suhteessa Yhdysvaltoihin ja sen liittolaisiin, paluu perinteisiin venäläisiin arvoihin sekä teknologian ja ilmaston ratkaiseva merkitys Venäjän tulevaisuudelle.

Tunnettu brittiläinen Venäjä-asiantuntija, professori Mark Galeotti on arvioissaan kriittisempi. Putinin vahvistamassa strategiassa ei hänen mielestään ole mitään käänteentekevää, vaan pitkälti kyse on vuoden 2015 asiakirjan päivityksestä.

– Se kuitenkin kertoo Kremlin prioriteettien kääntymisestä yhä selvemmin kohti vainoharhaisuutta ja maailmankuvaa, jossa uhkaa eivät muodosta vain vieraat valtiot, vaan myös ne prosessit, jotka nykymaailmaa muovaavat, Galeotti kirjoittaa The Moscow Timesissa.

Uhkia on tunnistettu yhä enemmän

Turvallisuusstrategian tarkoituksena on Galeottin mukaan kiteyttää Venäjän kansalliset intressit, strategiset prioriteetit ja uhkakuvat. Kyse on hänen mukaansa laveasta suunnitteluasiakirjasta, jossa käsitellään pikemminkin tavoitteita kuin keinoja.

– On silmiinpistävää, että uusi strategia maalaa aiempaa hälyttävämmän kuvan Venäjään lännen taholta kohdistuvista uhista ja käsitteellistää niitä entistä laajemmin, Galeotti sanoo.

– Lopullisessa asiakirjassa tuntuu näkyvän Nikolai Patruševin kädenjälki. Hän on turvallisuusneuvoston vaikutusvaltainen sihteeri, joka vastaa venäläisessä järjestelmässä lähinnä kansallista turvallisuusneuvonantajaa. Putinin sisäpiirin haukkoihin lukeutuvana hän ei ole salannut uskovansa, että Venäjä käy jo julistamatonta taistelua länttä vastaan, Galeotti toteaa.

Venäjää uhkaavat strategian mukaan muun muassa ”länsivaltojen halu säilyttää hegemoniansa” ja niiden pyrkimys ”eristää Venäjän federaatio” sekä ”kaksoisstandardien soveltaminen kansainvälisessä politiikassa”. ”Epäystävällisten maiden” esitetään tähtäävän Venäjän sisäisen yhtenäisyyden tuhoamiseen ja maan sisäisten protestiliikkeiden radikalisointiin.

Muiksi Venäjän turvallisuuteen kohdistuviksi uhiksi raportti määrittelee muun muassa ”yritykset rapauttaa tahallisesti perinteisiä arvoja, vääristellä maailmanhistoriaa, uudelleenarvioida Venäjän roolia ja sijaa siinä sekä palauttaa fasismi kunniaan”.

– Totuus on, että entistä voimakkaampi kaiken turvallistaminen ja Kremlin kaikkien pelon ja vastenmielisyyden aiheiden kytkeminen ulkomailta johdettuun kumoukselliseen toimintaan yksinkertaisesti tekee tästä asiakirjasta vainoharhaisen. Siinä ei vain mahdollisteta, vaan suorastaan vaaditaan poliittisen opposition, vähemmistön mielipiteiden ja jopa vaihtoehtoisten elämäntyylien käsitteleminen valtioon kohdistuvina uhkina, arvioi Galeotti.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)