Verkkouutiset

Kremlin usko on horjumaton – ”Venäjä voittaa lännen”

Venäläiset hyödyntävät tutkijan mukaan lännen heikkouksia ja valmistautuvat voitokkaaseen sotaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän presidentti Vladimir Putinin ja hänen lähipiirinsä maailmankuva on synkkä, mutta luottamus Venäjän menestykseen sitäkin vahvempi, Centre for European Reform -ajatushautomon brittijohtaja Charles Grant arvioi.

– Vladimir Putinin kannatuslukemat ovat pudonneet vain hieman yli 60 prosenttiin – alimmalle tasolleen sitten Venäjän intervention Ukrainaan vuonna 2014. Siitä huolimatta häntä ei kotimaassa haasteta, Moskovasta vastikään palannut Grant kirjoittaa amerikkalaislehti New Statesmaniin kirjoittamassaan artikkelissa.

– Kaikki olettavat presidentin pysyvän vallassa vähintään nykyisen virkakautensa loppuun eli vuoteen 2024 – hyvin luultavasti pitempäänkin. Maan talous on yhä riippuvainen luonnonvarojen viennistä eikä kykene kasvamaan yli 1,5 prosenttia vuodessa, mutta sinnittelee edelleen mukana, hän toteaa.

Kremlin vahva itseluottamus kumpuaa Grantin mukaan pitkälti näkemyksestä, jonka mukaan läntinen maailma on muuttumassa Venäjän kannalta edulliseen suuntaan. Venäläiset analyytikot eivät usko, että Yhdysvallat on kiinnostunut enää entiseen tapaan pönkittämään liberaalia, sääntöperusteista, vaan harjoittaa jatkossa aiempaa nationalistisempaa, merkantilistisempaa ja USA:n omiin intresseihin keskittyvää politiikkaa.

– Venäläiset ajattelevat Euroopan käyvän läpi samankaltaista muutosta. Nolattuaan itsensä tukemalla typerästi demokratiaa Libyan ja Syyrian kaltaisissa paikoissa Eurooppa ei pidä meteliä ihmisoikeuksista. Vaikka jotkut eurooppalaiset johtajat yhä saarnaavat eurooppalaisista arvoista ja oikeusvaltioperiaatteesta, he eivät – monien venäläisten kyynisen näkemyksen mukaan – ole niiden suhteen tosissaan, Grant sanoo.

Venäläisten silmissä Vladimir Putin ja Donald Trump jakavat yhteisen illiberaalin maailmankuvan, Grant arvioi. Bisnestaustainen Trump on kuitenkin optimisti, joka kuvittelee ongelmien olevan ratkaistavissa. Putin, entinen KGB-upseeri, sen sijaan uskoo salaliittoihin ja näkee kansainväliset suhteet nollasummapelinä.

”Sodan mahdollisuus on todellinen”

Venäläiset ovat Grantin mielestä oikeassa todetessaan useiden läntisten johtajien erehtyneen, kun kuvittelivat 1990-luvulla historian päättyneen ja maailman kulkevan kohti demokratiaa, globalisaatiota ja monenkeskisyyttä.

– Jotkut venäläiset saattavat kuitenkin nyt syyllistyä samankaltaiseen hybrikseen otaksuessaan, että länsimaailmaa ohjaavat tulevaisuudessa nationalismi ja identiteettipolitiikka ja että se tulee unohtamaan omat arvonsa, hän päättelee.

Kremlin avainhenkilöt pitävät Grantin tapaamien venäläistutkijoiden mukaan Venäjän ja lännen välistä sotaa todellisena mahdollisuutena.

– Venäjän talous saattaa olla pieni, he sanovat, mutta maa voisi iskeä ”epäsymmetrisen” eli hybridisodankäynnin keinoin. Siten Venäjä välttyisi taistelemasta siellä, missä vastustaja on vahva, ja hyödyntäisi vahvuuksiaan, kuten kybersodankäyntiä ja tiedon manipulointia sosiaalisessa mediassa, hän sanoo.

Osa venäläisasiantuntijoista uskoo, että Venäjä voisi voittaa myös tavanomaisen sodan keskittämällä operaationsa tietyille avainalueille ja toimimalla päättäväisesti, kovaa voimaa käyttäen.

– He muun muassa huomauttavat, että Venäjä on saavuttanut Syyriassa rajallisin resurssein paljon enemmän kuin mihin Yhdysvallat kaikkine miljardeineen Irakissa ikinä ylsi, Grant toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)