Aleksei Navalnyi on vangittuna Pokrovin leirillä. LEHTIKUVA / AFP Dimitar Dilkoff

”Kreml yrittää tappaa Aleksei Navalnyin hitaasti”

Oppositioaktivistin sanotaan olevan Vladimir Putinin henkilökohtainen vanki.

Kreml yrittää tappaa vangitun oppositioaktivisti Aleksei Navalnyin uudestaan, toteaa Venäjän johtaviin oppositiopoliitikkoihin lukeutuva Vladimir Kara-Murza.

– Tällä kertaa hitaasti ja kivuliaasti Pokrovin vankileirillä, joka sijaitsee Vladimirin alueella noin sata kilometriä Moskovasta itään, Kara-Murza kirjoittaa The Washington Postissa.

Navalnyin murhayritykseen ja muihin epäiltyihin myrkytystapauksiin liitetty Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n ryhmä on kytketty myös Kara-Murzan ilmeisiin myrkytysyrityksiin. Verkkouutiset kertoo asiasta tässä.

Navalnyin terveys on heikentynyt vankeudessa. Kara-Murza kertoo Navalnyin selkäkipujen alkaneen noin kuukausi sitten, kun hän odotti oikeudenkäyntiään kiinniottokeskuksessa.

Kara-Murzan mukaan Navalnyi ei kuitenkaan valittanut asiasta, koska se ei ole hänen tapaistaan.

– Mutta hän seisoi koko oikeudenkäyntinsä ajan, koska istuminen oli liian kivuliasta, Kara-Murza kertoo.

– Hälytyskellot alkoivat soida viime viikolla, kun viranomaiset estivät hänen asianajajiaan tapaamasta Navalnyitä vankileirillä.

Asianajat pääsivät lopulta hänen luokseen. Samalla kävi ilmi, että Navalnyillä oli vaikeuksia kävellä, hänen oikea jalkansa oli tunnoton ja hän kärsi kovista selkäkivuista.

Toisen asianajan mukaan ”häntä yritetään tarkoituksellisesti rampauttaa”. Vankilan viranomaiset eivät päästä ulkopuolisia lääkäreitä tapaaman Navalnyitä.

– Diagnoosista ei ole tietoa, mutta kipujen todennäköisimpiä syitä ovat ahtaiden vankilasellien vuoksi puristuksiin jäänyt hermo ja viime vuonna tapahtuneen myrkytyksen pysyvät vaikutukset, Kara-Murza sanoo.

Navalnyi on kertonut asianajajiensa välityksellä, että hänen ei anneta nukkua vankilassa ja että kohtelu muistuttaa kiduttamista.

– Hän ei ole pelkästään poliittinen vanki. Hän on myös Venäjän presidentti Vladimir Putinin henkilökohtainen vanki. Hänen ”rikoksensa” on sitkeä pyrkimys luoda poliittinen oppositio maassa, jossa sellaista ei pitäisi olla, Kara-Murza kirjoittaa.

– Navalnyi on muodostanut valtion kaikkea kontrolloivassa järjestelmässä suositun ja kansanomaisen liikkeen, joka haastaa Putinin auktoriteetin, heikentää väitettä siitä, että Putinin vallalle ei ole vaihtoehtoa ja iskee hallinnon heikkoon kohtaan – korruptioon.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt