Kreml raivostui ohjuspuolustusjärjestelmästä, sanoo uhaksi Venäjälle

Moskovan mukaan Itä-Euroopan ohjuspuolustusjärjestelmät uhkaavat Venäjää.

Romanian Deveselun sotilastukikohdassa aktivoitiin torstaina amerikkalainen SM-3-ohjuspuolustuspatteri. Vastaava järjestelmä aiotaan ottaa käyttöön myös Puolassa vuonna 2018.

Venäjällä Naton Itä-Eurooppaan ohjuspuolustuksiin suhtaudutaan nuivasti.

”Olemme toistelleet asiantuntijoidemme kantaa alusta alkaen. Ohjuspuolustusjärjestelmän käyttöön ottaminen on uhka Venäjälle”, Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov kommentoi Telegraphin mukaan.

Peskovin mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin on ”kysynyt toistuvasti, ketä vastaan järjestelmä on suunniteltu ja ketä vastaan sitä aiotaan käyttää tulevaisuudessa”.

Nato on vastannut, että järjestelmän tarkoituksena on toimia suojana Iranin tulevaisuudessa mahdollisesti muodostamaa uhkaa vastaa. Peskov totesi kuitenkin, että Iranin kanssa viime vuonna saavutettu ydinohjelmasopimus on poistanut uhan.

”Putinin kysymykset ovat yhä relevantteja”, Peskov totesi.

Käytännössä Itä-Eurooppaan tuotavat puolustusjärjestelmät olisivat liki merkityksettömiä täyttä venäläishyökkäystä vastaan. Venäjän ohjusarsenaali käsittää satoja ballistisia ohjuksia ja pattereiden kapasiteetti riittäisi mahdollisessa konfliktitilanteessa torjumaan vain joitakin niistä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt