Italian Legan puheenjohtaja Matteo Salvini. LEHTIKUVA / AFP PHOTO Miguel Medina

Kreml-myönteisillä olisi selvä enemmistö europarlamentin uudessa ryhmässä

Uuden kansallismielisen ryhmän suurimmat puolueet ajavat pakotteista luopumista.

Euroopan kansallismielisten oikeistopopulistipuolueiden puuhaaman uuden europarlamenttiryhmän suhtautuminen ja kytkökset Venäjään ovat herättäneet runsaasti keskustelua.

Verkkouutiset käy tässä jutussa läpi, mitä ryhmään todennäköisesti lähdössä olevat puolueet ovat linjanneet Venäjästä ja EU:n talouspakotteista. Linjausten perusteella joukossa on niin Kremlin linjaa myötäileviä kuin Venäjään kriittisesti suhtautuviakin puolueita.

Kuva ryhmän Venäjä-linjasta kuitenkin kirkastuu, kun eri puolueiden voimasuhteet otetaan huomioon. Financial Times on koonnut eurovaalisivuilleen tuoreimpiin gallupeihin perustuvat ennusteet eri maiden puolueiden eurovaalimenestyksestä. Verkkouutiset käytti arviossa lukuja, joissa otetaan huomioon Britannian ero EU:sta. Se lisäisi yksittäisiä paikkoja joillekin puolueille kuten esimerkiksi perussuomalaisille.

Mikäli hanke toteutuu sen todennäköisessä kokoonpanossa, voidaan Venäjän ymmärtäjiksi lukea ainakin Italian Lega, Ranskan Kansallinen liittouma, Saksan AfD, Itävallan FPÖ ja Slovakian Me olemme perhe -puolue. Ne olisivat ennusteen perusteella saamassa yhteensä 67 paikkaa europarlamenttiin.

Ryhmään saattaisivat olla lähdössä myös Bulgarian eroa Natosta vaatinut Volya-puolue ja ymmärtäväisesti Venäjään suhtautuvat Hollannin Vapauspuolue ja Tshekin SPD. Yhteensä ne olisivat saamassa kuusi paikkaa.

Venäjään kriittisesti suhtautuvat taas ainakin Viron EKRE, Tanskan Kansanpuolue ja puheenjohtaja Jussi Halla-ahon mukaan myös perussuomalaiset. Näillä puolueilla olisi kuitenkin yhteensä vain kuusi paikkaa europarlamentissa. Niiden vaikutusvalta ryhmässä olisi siis hyvin vähäinen verrattuna Venäjän ymmärtäjiin.

Mukaan ryhmään kosiskeltu Venäjä-kriittinen Puolan Laki ja oikeus -puolue olisi saamassa 22 paikkaa, mutta sen osallistumista on pidetty hyvin epätodennäköisenä juuri ryhmän suurien puolueiden Venäjä-linjan vuoksi.

LUE MYÖS:

Näin Venäjä-kannat hajottavat Euroopan oikeistopopulisteja

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt