Kreml-ideologin mukaan vain hyvissä väleissä olevat Venäjän rajamaat saavat pitää rajansa

Uuden Venäjän profeetaksi sanotun Aleksandr Duginin mukaan Moskovan kanssa välirikkoon joutuvien rajamaiden odotukset eivät ole hyvät.

Aleksandr Duginia on kutsuttu kansallisbolsevismin kehittäjäksi ja euraasialaisuuden ideologiksi. Venäjän imperiumia palauttavalla teoreetikolla sanotaan olevan merkittävää vaikutusvaltaa Kremlissä.

Dosentti Johan Bäckman sanoo blogissaan Aleksandr Duginin olevan ”venäläisyyden ja euraasian imperiumin merkittävin tulkki”, jonka ”jokainen sanansa on merkittävä muistiin ja opeteltava ulkoa. Dugin on kaikkien meidän paras ja uskollisin ystävämme”.

Venäjän armenialaisille suunnatussa Yerkramas-julkaisussa Aleksandr Dugin sanoo, että Venäjän rajavaltiot ”voivat säilyttää alueellisen koskemattomuutensa vain pitämällä Venäjään hyvät suhteet”.

Azerbaidjanin äänestettyä Venäjän Krim-toimia vastaan YK:ssa Dugin totesi julkaisulle, että Venäjä on jokaisen entisen Neuvostoliiton jäsenvaltion alueellisen koskemattomuuden takaaja. Se tarkoittaa hänen mukaansa sitä, että kyseisillä valtioilla on oltava joko puolueettomat tai läheiset suhteet Venäjään.

Antivenäläistä politiikkaa harjoittavan maan kohdalla sen sijaan hänen mukaansa nousee kysymys sen nykyisten rajojen säilyttämisestä.

Nyt Dugin toteaa samalle julkaisulle kertoneensa asiasta azereille, armenialaisille, georgialaisille, moldovalaisille ja ukrainalaisille yli 15 vuotta.

– Moskovaa vastaan YK:ssa äänestämällä Azerbaidjan on haastanut Moskovan kuten Georgian Mihail Saakashvili 2008 ja Kiovan nykyjohto, ja me jo tiedämme miten se politiikka päättyy, Aleksandr Dugin toteaa.

Hänen mukaansa ”Venäjällä on monta tasoa kun se puhuu ystävällisellä kielellä ja dialogin kielellä, ja sillä on muita tasoja, kun se käyttää vihamielistä kieltä”. Hän kiistää uhkaavansa ketään.

Duginin mukaan Azerbaidjan petti Moskovan, mutta Armenia osoitti tukensa Moskovalle YK:n äänestyksessä. Tästä seuraa hänen mukaansa kaksi eri tietä maiden kohtelussa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt