Eduskunta keskusteli keskiviikkona opposition vaihtoehtobudjeteista. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Harri Jaskari: Kovaa kyytiä kohti joutilaisuuden yhteiskuntaa

Kokoomusedustajan mukaan mikään oppositiopuolue ei näytä olevan yrittäjien, keskituloisten ja paljon työtä tekevien puolella.

”Olemme tyytyväisiä, että kasvu Suomessa on vahvistunut”, sanoi Antti Rinne esitellessään SDP:n vaihtoehtobudjettia keskiviikkona iltapäivällä eduskunnassa. Mitähän Antti oikein tarkoitti? Ainakaan SDP:n vaihtoehtobudjetti ei edistä kasvua ja työllisyyttä. Puolue haluaa kiristää lähes kaikkia sellaisia veroja, jotka liittyvät uuden työn luomiseen.

SDP haluaa kiristää pääomaveroa ja laskea listaamattoman yrityksen verohuojennuksen rajaa kahdeksasta prosentista neljään prosenttiin. Samalla SDP haluaa poistaa juuri voimaan tulleen yrittäjävähennyksen avoimilta ja toiminimiyrittäjiltä.

Tämän lisäksi puolue haluaa kiristää perintöjen verotusta 59 miljoonalla eurolla. Luovutus- ja muiden tappioiden vähennysoikeutta halutaan samalla pienentää. Rahoitusalalle halutaan uusi vero, samoin halutaan vero voimalaitoksille. Palkkatuloissa yli 90 000 euroa tienaaville tulisi uusi korotettu palkkaluokka.

Vasemmistoliiton varjobudjetissa korostuvat vielä enemmän veronkorotukset – mikä ei ole yllättävää. Puolue puhuu verovapaista osingoista, vaikka niitä ei ole olemassakaan. Yhteisövero halutaan nostaa 22 prosenttiin. Yrittäjävähennys on luonnollisesti poistolistalla.

Ehkä hiukan yllättäen myös vihreiden vaihtoehtobudjetti haluaa kiristää sekä keskituloisten palkansaajien että yrittäjien verotusta. Palkkaverotus kiristyisi keskituloisilla verrattuna hallituksen esitykseen. Osinkoveroista halutaan kiristysten kautta valtion kassaan lähes 250 miljoonaa euroa.

Mitä näistä muutoksista seuraisi: vähemmän kiinnostusta yrittäjyyteen, vähemmän mahdollisuuksia sukupolvenvaihdoksiin, heikompia mahdollisuuksia saada halpakorkoista lainaa, korkeampia hintoja energialle, vähemmän kiinnostusta lisätyöntekoon.

Mikään näistä oppositiopuolueista ei näyttäisi olevan yrittäjien, keskituloisten ja paljon työtä tekevien ihmisten puolella. Mikäli näiden oppositiopuolueiden ajatukset laitettaisiin täytäntöön, olisimme kovaa kyytiä matkalla kohti joutilaisuusyhteiskuntaa!

Harri Jaskari

Harri Jaskari

Harri Jaskari on kansanedustaja (kok.).

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt