Opiskelija Aalto-yliopistossa Espoon Otaniemessä. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Koulutusala: Korkeakoulut petettiin budjettiesityksessä

Korkeakoulujen lisärahoitus jäämässä vain neljännekseen aiemmin luvatusta.

Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene, Suomen yliopistojen rehtorineuvosto Unifi, Sivistystyönantajat, Professoriliitto, Tieteentekijöiden liitto, OAJ, SYL ja SAMOK ovat pettyneitä valtiovarainministeriön perjantaina julkaisemaan talousarvioehdotukseen.

Valtiovarainministeriön ehdotuksessa yliopistoille kohdennetaan 10 miljoonan euron vahvistus perusrahoitukseen. Ammattikorkeakouluille myönnettäisiin puolestaan 5 miljoonaa euroa lisää.

Lisäpanostukset jäävät kauas opetus- ja kulttuuriministeriön toiveista. Muun muassa Yle uutisoi aiemmin, että opetus- ja kulttuuriministeriö ehdotti yliopistoille 40 miljoonan euron ja ammattikorkeakouluille 20 miljoonan euron vahvistusta perusrahoitukseen.

Tämän korkuisista korotuksista puhutaan myös Antti Rinteen (sd.) hallituksen hallitusohjelmassa.

Järjestöjen mukaan on välttämätöntä, että hallitus lisää täysimääräisesti budjettiriihessä talousarvioon 2020 luvatut korotukset.

– Järjestöt ovat pettyneitä valtiovarainministeriön perjantaina julkaistuun talousarvioehdotukseen. Siinä ei ole huomioitu opetus- ja kulttuuriministeriön hallitusohjelman mukaista esitystä siitä, että yliopistojen perusrahoitusta nostetaan 40 miljoonaa ja ammattikorkeakoulujen 20 miljoonaa euroa vuodessa. Valtiovarainministeri [Mika] Lintilän (kesk.) ehdotuksessa korotukset vuodelle 2020 ovat vain neljäsosa hallitusohjelmassa luvatusta, järjestöt kertovat tiedotteessaan.

Järjestöjen mukaan odotukset vuoden 2020 talousarvion osalta olivat korkeakouluissa hallitusohjelman jälkeen positiiviset. Nyt valtiovarainministeriö on leikannut luvatusta summasta kolme neljäsosaa.

– Jatkuvan oppimisen edistäminen ja aloituspaikkojen lisääminen vaativat väistämättä panostuksia, jotka tässä budjettiesityksessä jäävät vajaiksi. Koulutuksen rahoittamiseen tarvitaan luvattu käänne.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt