Opiskelua Laurea-ammattikorkeakoulussa Espoossa 2012. LEHTIKUVA / JARNO MELA

Koulutuksen uudistusta vaaditaan – ”Olemme epäonnistuneet”

Vanhat keinot ongelmien ratkaisemiseksi eivät ole ammattikorkeakoulujen rehtorien mielestä toimineet.

Koulutuspolitiikka on Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvoston Arene ry:n mielestä palautettava yhteiskuntapolitiikan keskeiseksi osaksi.

– Koulutusjärjestelmän uudistuminen tai taantuminen on Suomelle yhtä suuri kohtalonkysymys kuin sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistaminen, arvioi Arenen toiminnanjohtaja Petri Lempinen.

Suomessa on hänen mukaansa viime vuosina havahduttu, että olemme epäonnistuneet koulutusjärjestelmän ongelmien ratkaisemisessa.

– Koulutuspolitiikkaan tarvitaan käännettä, koska vanhat keinot ongelmien ratkaisemiseksi eivät ole toimineet, Lempinen vaatii.

Esimerkkinä hän mainitsee nuorten vaikeuden päästä korkeakouluihin, vaikka aloituspaikka on tarjolla lähes 80 prosentille ikäluokasta.

Julkisen koulutusjärjestelmän uudistamista edellyttävät Arenan mukaan väestökehitys, muuttoliikkeestä aiheutuva alueiden erilaistuminen ja tieto väestön koulutustason heikkenemisestä ja osaamiserojen kasvusta.

Arene muistuttaa kannanotossaan opetus- ja kulttuuriministeriölle, että muutospaine koskee sekä lapsikadosta ja muuttoliikkeestä kärsiviä alueita että kasvukeskuksia.

Koulutuspoliittista selontekoa valmisteleva ministeriö järjesti tiistaina Helsingissä asiantuntijaseminaarin valmistelun tueksi ja sidosryhmien kuulemiseksi.

Hallituksen on tarkoitus antaa selonteko eduskunnalle tämän vuoden lopulla. Arenen mielestä koulutusjärjestelmän uudistaminen kokonaisuutena olisi käynnistettävä jo kuluvan vaalikauden aikana.

Arenen esitykset koulutuspoliittisen valmistelun pohjaksi

– Pitkäjänteinen rahoitus korkeakoulutuksen laajentamiseen
– Koulutuksen tulee tukea suomalaisen työelämän kehittämistä
– Digitaalisuus parantaa koulutuksen palvelutarjontaa
– Koulutusperäinen maahanmuutto vastaa osaajapulaan pitkäjänteisesti

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt