X
SULJE MAINOS
Professorin mukaan kaikki teot alle 12-vuotiaiden tartuntojen edistämiseksi tulisi tutkia virkarikoksina. / LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

”Koululaisille ei suojakeinoja sallita”

Lääkäri ihmettelee tiettyjen koulujen päätöstä kieltää ilmansuodattimet.

Professori Martin Scheinin on arvostellut sosiaali- ja terveysministeriön tiistaina esittelemää muutosta koronavirustestaus- ja jäljitysstrategiaan.

Tavoitteena on kohdentaa toimintaa aiempaa enemmän, sillä nykyinen järjestelmä kuormittaa merkittävästi terveydenhuoltoa ja voi johtaa muiden palveluiden saatavuuden heikkenemiseen.

Jatkossa testattaisiin ensisijaisesti virukselle altistuneet, oirehtivat rokottamattomat ja rokottamisen jälkeenkin vakavalle taudinkuvalle alttiit henkilöt. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) sanoi tiedotustilaisuudessa, että kaikilla tartuntaa epäilevillä on silti oikeus päästä testiin.

Martin Scheininin mukaan kaikki teot laumasuojan hakemiseksi edistämällä alle 12-vuotiaiden tartuntoja tulisi tutkia virkarikoksina.

– On monta aihetta epäillä, että THL:n johdossa rikotaan nyt tartuntatautilain 6. pykälästä heille seuraavia virkavelvollisuuksia. Twitterin perusteella rikosilmoituksiakin on jo saatettu tehdä. Ne tulisi kyllä tutkia, professori sanoo.

Lääkäri ja tutkija Jukka Koskela nostaa esiin koululaisia ja aikuisia koskevien toimien erot.

– Entä tekemättä jättämiset? Aikuisilla on etätyösuositus voimassa, koululaisille ei suojakeinoja sallita.

– Kun aiemmin ”olisimme myös voineet kieltää maskit”, nyt joissakin kouluissa on ilmansuodattimet kielletty. Yhdysvallat seuloo lisäksi tartuntoja testaamalla ja niin edelleen, Koskela kirjoittaa Twitterissä.

LUE MYÖS:
Professorin mukaan THL saattaa rikkoa tartuntatautilakia (VU 15.9.2021)

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt