X
SULJE MAINOS
Koulujen alkaminen ja lieväoireisten koronatartuntojen pitkäaikaisvaikutukset huolestuttavat. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Koululääkäri huolestui: Laitetaanko lapset venäläiseen rulettiin long covidin suhteen?

Ilona Visapää kiirehtisi lasten rokottamista ennen koulujen alkamista.

Koululääkäri Ilona Visapää on huolissaan siitä, että koulut avaavat ovensa muutaman viikon päästä tilanteessa, jossa tartuntamäärät ovat kasvussa ja valtaosa lapsista ja nuorista on rokottamatta.

Samaan aikaan tiedot siitä, miten lieväoireinenkin koronatartunta voi johtaa pitkittyneeseen koronaan eli niin sanottuun long covidiin mahdollisine neurologisine häiriöineen, ovat vahvistuneet.

Visapää on jatkanut Twitterissä keskustelua HUSin diagnostiikkajohtajan Lasse Lehtosen haastattelusta Ylellä. Lehtonen huomautti haastattelussa, ettei pelkkien tartuntojen laskeminen kuvaa nykytilannetta kovin hyvin, koska rokotusten edetessä sairaalahoidon tarve ei ole kasvanut enää samassa suhteessa.

– Äärimmäisen surullista, että virallisiin riskiryhmiin kuulumattomat 12-15 -vuotiaat, ja kaikki alle 12-vuotiaat pääkaupunkiseudun ja Lahden lapset ilmeisesti laitetaan 3 viikon päästä venäläiseen rulettiin long covidin suhteen, Visapää katsoo Twitterissä.

Hän jatkaa, että olisi pitänyt ”oikeudenmukaisena, että myös lapset olisivat saaneet rokotteensa ennen kuin virus päästetään valloilleen.”

Visapää on huolissaan myös koulujen tartunnanjäljityksestä. Hän korostaa, että koulut ovat osoittautuneet koronan suhteen keskimäärin erittäin turvallisiksi, koska tartunnanjäljityksessä on tehty iso työ. Visapää jatkaa aiheesta Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessaan.

– Tartunnanjäljityksen lopettaminen tilanteessa, jossa halukkaat aikuiset on rokotettu ja lapsia rokottamatta, olisi tyrmistyttävän epäoikeudenmukaista, sekä iso kansanterveydellinen riski, Ilona Visapää kirjoittaa HS:ssä.

– Kouluissa ja päiväkodeissa on toimittu aktiivisesti ja onnistuneesti jatkotartuntojen ehkäisemiseksi. Deltamuunnoksen aiheuttamia lasten välisiä tartuntoja on vaikeampaa ehkäistä, vaikka aikuisten rokotussuoja jatkossa katkaisee osan tartuntaketjuista. Näin ollen primaaritartunnat tulisi kouluissa ja päiväkodeissa nyt minimoida.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt