Verkkouutiset

Rokote Laboratories Finlandin perustajiin kuuluva Seppo Ylä-Herttuala seuraa, kun yliopistotutkija Isidore Mushimiyimana tutkii dna-näytteitä. LEHTIKUVA / MATIAS HONKAMAA

Kotimainen koronarokote voi valmistua vuonna 2023

Kemia-lehden mukaan Rokote Laboratories Finlandin kliiniset kokeet alkavat ensi keväänä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Rokote Laboratories Finland kertoo, että yhtiön tavoitteena on saada valmiiksi suomalainen nenäsumutteena annettava koronarokote vuoden 2023 loppuun mennessä. Yhtiö aloittaa lähiaikoina testauksen ihmisillä, uutisoi Kemia-lehti.

– Juuri viimeistelemme esikliinisiä eli eläimillä tehtäviä kokeita ja valmistelemme materiaalia kliinisten tutkimusten lupahakemusta varten, kertoo yhtiön toimitusjohtaja Tuija Keinonen.

Ennen tutkimusten aloittamista yhtiön pitää osoittaa Suomen viranomaisille ja Euroopan lääkevirastolle, että rokote on testattaville henkilöille turvallinen. Tämä niin sanottu ykkösfaasin koe voidaan aloittaa keväällä 2022, jos viivästyksiä ei tule. Koe tehdään Suomessa, ja siihen osallistuu kymmeniä ihmisiä. Toisen faasin kliinisiin kokeisiin osallistuu satoja henkilöitä.

– Pyrimme etenemään testauksessa niin nopeasti kuin mahdollista, mutta laadusta emme luonnollisestikaan voi tinkiä. Viranomaiskäsittely vie oman aikansa, sanoo Keinonen.

Hänen mukaansa yhtiössä tehdään töitä, jotta rokote valmistuu markkinoille ”toivottavasti” vuonna 2023.

Rokote Laboratories Finland sai kesällä yhdeksän miljoonan euron rahoituksen, jonka turvin kokeet aloitetaan. Ferring Ventures SA, Jenny ja Antti Wihurin rahasto sekä Suomen Kulttuurirahasto tekivät yhtiöön 3,5 miljoonan euron sijoituksen. Valtion omistama rahoituspalveluja tarjoava Business Finland teki 5,5 miljoonan euron sijoituksen.

Eläinkokeessa rokotteesta on saatu hyviä tuloksia, ja jos ykkös- ja kakkosvaiheen ihmiskokeet vahvistavat ne, voidaan edetä kolmannen faasin ihmistutkimuksiin. Silloin koehenkilöitä tarvitaan tuhansia.

Rokote Laboratories Finland teki eläinkokeet kahteen kertaan, koska se halusi pysyä nopeasti muuntuvan viruksen perässä. Tulevaisuudessakin rokotetta on helppo säätää sopivaksi erilaisiin virusvariantteihin.

Keinosen mukaan yhtiö valmistautuu rokotteen massatuotantoon.

– Käytännössä rokotteen massatuotanto Suomessa olisi mahdollista jo nyt, sillä tarvittava teknologia on Kuopiossa valmiina.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)