Verkkouutiset

”Älyvapaa asetelma” – varoitus opiskelijoiden asumistukimuutoksen seurauksista

Omassa yksiössä asumisesta joutuu maksamaan jopa tuplat verrattuna kimppakämpässä asumiseen, muistuttaa Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Opiskelijat siirtyivät elokuun alusta opiskelijoiden asumislisän piiristä yleisen asumistuen piiriin.

Timo Metsolan mukaan muutos jopa tuplasi tuen, jota yksittäinen opiskelija voi asumiseensa saada. Samalla muutos tiukensi asumistuen saamista kimppa-asunnoissa, koska kämppikset tulkitaan herkästi samaan ruokakuntaan kuuluviksi ja toisen tulot vievät toisen tuet.

– Ottaen huomioon Kelan arvovaltaisesti pääjohtaja Elli Aaltosen ja hänen edeltäjänsä Liisa Hyssälän suulla viimeisen vuoden aikana esittämän huolen maksetun asumistuen määrän kestämättömän nopeasta kasvusta, tällainen muutos opiskelijoiden asumistukeen on maksettavan asumistuen kokonaismäärän kannalta suorastaan painajaismainen, Metsola arvioi tiedotteessaan.

Hän ennustaa, että asumistuen muutos ohjaa opiskelijoita pois edullisista kimppakämpistä, joissa asumisen tukeminen olisi yhteiskunnalle halvinta. Muutos ohjaa opiskelijat vuokraamaan yksiöitä ja jopa kaksioita, joihin asumistukea saa hankaluuksitta ja paljon enemmän kuin ennen. Samalla kysyntää siirtyy isoista asunnoista pieniin asuntoihin, joista on pulaa.

– Hyvin alkeellinenkin syy-seuraussuhteiden hahmottaminen paljastaa, että tällainen muutos kiihdyttää väistämättä asumistukikustannuksien ennestäänkin kestämättömän nopeaa kasvua. Onkin yllättävää, että Kela ei ole tiettävästi edes yrittänyt huolehtia siitä, että Suomessa vielä kovin vanhanaikaisesti ymmärretyn ruokakunta-käsitteen merkitystä olisi samalla päivitetty tämän muutoksen yhteydessä, Metsola huomauttaa.

Yhteiskunnan edun mukaista olisi hänen mielestään kannustaa opiskelijoita edullisiin asumismuotoihin, joissa he tarvitsevat vain pientä kuukausittaista tukisummaa.

– Usean asukkaan kimppakämppä on juuri tällaista asumista. Omassa yksiöissä asumisesta joutuu maksamaan jopa tuplat verrattuna kimppakämpässä asumiseen. Ja kaksiosta vielä enemmän. Kuitenkin tehty muutos voi tehdä opiskelijalle halvemmaksi asua yksin kaksiossa kuin edullisesti isossa kimppakämpässä.

Tämä nurinkurinen ongelma kuitenkin Metsolan mukaan poistuisi, jos samassa asunnossa asuvia ei vastoin omaa ilmoitusta tulkittaisi samaan ruokakuntaan kuuluviksi.

– Epäkohdan korjaaminen on kriittisen tärkeää. Ruokakunnan määritelmän muuttaminen onnistuu hyvin nopeastikin, jos vaan tahtoa ja maalaisjärkeä löytyy. Pahaa pelkään, että muuten näin älyvapaa asetelma johtaa asumistukikulujen karkaamisen kautta tilanteeseen, jossa seuraava asumistuen korjausliike on kovan kiireen ja paineen alla vielä tätäkin epäonnistuneempi, Metsola varoittaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)