Verkkouutiset

Näistä syistä turvapaikanhakijat viipyvät vastaanottokeskuksissa odotettua pidempään

Hallitus joutui budjetoimaan lisää rahaa vastaanottokeskuksissa asuville turvapaikanhakijoille maksettaviin tukiin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Hallitus päätti viime perjantaina esittää lisäbudjetissaan 14,9 miljoonaa euroa lisää rahaa vastaanottokeskusten asiakkaille. Turvapaikanhakijoille maksetaan vastaanottorahaa välttämättömän toimeentulon turvaamiseksi.

Hallituksen perusteena on se, että vastaanoton piirissä on kuluvana vuonna ennakoitua enemmän henkilöitä eli keskimäärin 14 700 henkilöä.

Sisäministeriöstä talous- ja suunnittelujohtaja Kati Korpi kertoo, että ennakoitua suurempaan henkilömäärään on syynä se, että turvapaikan saaneille ei ole löytynyt kuntapaikkoja ja lisäksi hallinto-oikeus on käsitellyt odotettua pidempään turvapaikkapäätöksistä tehtyjä valituksia.

– Käytännössä turvapaikanhakijat eivät ole poistuneet vastaanottokeskuksista, Korpi sanoo.

Lisäksi asiakkaille maksettaviin tukiin oli Korven mukaan budjetoitu alun perin liian vähän rahaa.

– Vastaanottokeskuksiin ei tämän hetkisen tiedon mukaan tarvita lisää rahaa, ainoastaan asiakkaille maksettaviin tukiin.

Alun perin vastaanottotoiminnan asiakkaille maksettaviin tukiin oli budjetoitu tälle vuodelle 37 miljoonaa euroa. Kokonaissumma nousee siis lisäbudjetin myötä 51,9 miljoonaan euroon.

Turvapaikanhakijat saavat tekemistä ruoanlaitosta

Mikäli aikuinen turvapaikanhakija ei saa vastaanottokeskuksessa aterioita, hänelle maksetaan 314,91 euroa kuukaudessa. Mikäli ateriapalvelu sisältyy vastaanottopalveluun, tuen suuruus on 92,30 euroa kuukaudessa.

– Maahanmuuttovirasto on siirtynyt vastaanottopalveluissa sellaiseen toimintaan, että turvapaikanhakijat laittavat itse ruokansa ja saavat sillä tavalla tekemistä, mutta samalla se nostaa asiakkaille maksettavan tuen kuukausimäärää, Korpi kertoo.

Hallitus antoi lisää rahaa kolme miljoonaa euroa myös vapaaehtoiseen paluuseen. Yhteensä vapaaehtoiseen paluuseen on budjetoitu tälle vuodelle 8,8 miljoonaa euroa lisäbudjetin myötä. Kielteisen päätöksen saaneet turvapaikan hakijat palautetaan ensisijaisesti vapaaehtoisesti.

Korpi kertoo, että lisämäärärahalla halutaan varmistaa, ettei vapaaehtoinen paluu jää kiinni ainakaan rahoituksesta.

– Vapaaehtoista paluuta pyritään tehostamaan, kun loppuvuoden aikana alkaa yhä enemmän kielteisiä päätöksiä tulla.

Hallituksen ensimmäinen lisäbudjetti tälle vuodelle annetaan eduskunnalle keskiviikkona 24. toukokuuta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)