Verkkouutiset

Korkea-asteen haku-uudistus lisäsi opiskelijoiden epävarmuutta

Erityisesti tytöt ovat hyppäämässä pois opintoputkesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Runsas neljännes (26 %) nuorista aikoo pitää valmistumisen jälkeen välivuoden, kun vielä vuosi sitten vain viidennes mietti välivuoden pitämistä. Erityisesti tytöt ovat hyppäämässä pois opintoputkesta. Tiedot käyvät ilmi juuri julkaistun Kun koulu loppuu -tutkimuksen tuloksista.

Opinto- ja alavalinnat tuottavat nuorissa edelleen epävarmuutta. Vain 18 prosenttia lukiolaisista tietää varmasti, mihin he pyrkivät opiskelemaan lukion jälkeen.

Lukion päättäneistä suurin osa on hakeutumassa jatko-opintoihin, joskin lukiolaisten vastauksista huokuu epätietoisuus sekä työelämään että opiskelu- ja alavalintoihin liittyen. Yliopisto-opinnot ovat edellisvuoden tapaan lukiolaisten ykkösvaihtoehto.

Suosituin yliopisto on edelleen Helsingin yliopisto aikaisempaa suuremmalla erolla Aalto-yliopistoon. Tampereen ammattikorkeakoulu on suosituin ammattikorkeakoulu, mutta AMK-opinnot eivät houkuttele aiempien vuosien tapaan. Ammattikorkeakouluopintojen suosio on laskenut viiden vuoden ajan.

Työelämätiedosta pula lukiossa

Lukiolaisista 77 prosenttia kertoo, että työelämäasioita käsitellään koulussa vähän tai ei lainkaan, ja noin 70 prosenttia lukiolaisista ilmoittaa kaipaavansa lisää tietoa ja opetusta työelämäasioista. Työelämää haluttaisiin lukioon sekä lisätiedon että erityisesti omakohtaisen kokeilun eli TET-harjoittelun muodossa.

Nuoret haluaisivat kuulla myös erilaisista aloista ja tehtävistä suoraan eri alojen ammattilaisilta.

– Korkea-asteen haku-uudistus, jossa ensimmäistä kertaa hakevia suositaan ja opiskelualan vaihtaminen on haasteellisempaa, tuo yhä enemmän painetta heti lukion jälkeisille opintovalinnoille. Tämä näkyy nyt lukiolaisten kasvaneissa välivuosisuunnitelmissa ja epävarmuudessa alan valintaa kohtaan, TATin johtaja Liisa Tenhunen-Ruotsalainen sanoo.

Vuosittain tehtävään Kun koulu loppuu -tutkimukseen vastasi tällä kertaa yhteensä 7225 nuorta, joista yläkoululaisia oli 3050 ja lukiolaisia 4175. Tutkimuksen toteutti TATin toimeksiannosta T-Media.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)