Verkkouutiset

Aivovuoto kiihtyy – Yle: Kokonaiset tutkimusryhmät jättävät Suomen

Ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneiden maastamuutto on muutamassa vuodessa lisääntynyt kolmanneksella, kertoo Ylen uutiset.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Yliopistojen ja valtion tutkimuslaitosten tekemät leikkaukset ovat johtaneet korkeasti koulutettujen työttömyyden lisääntymiseen ja kasvavaan aivovuotoon, sanoo Tieteentekijöiden liiton puheenjohtaja Petri Koikkalainen Ylelle.

Ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneiden maastamuutto on muutamassa vuodessa lisääntynyt kolmanneksella. Tutkijoiden maastamuutto on lisääntynyt lähes yhtä paljon. Tilastokeskuksen mukaan Suomesta muutti ulkomaille toissa vuonna 2 223 ylemmän korkeakoulututkinnon suorittanutta.

Koikkalaisen mukaan ongelma ei ole se, että Suomesta lähdetään ulkomaille, vaan se, että lähtijät eivät palaa eikä Suomeen saada houkuteltua korkeakoulutettuja ulkomaisia osaajia.

– Enää ei kannata miettiä aiheuttaako (yliopisto)resurssien vähentäminen älyllisen pääoman virtaamista suuntaan tai toiseen, kyllä tässä vaiheessa kannattaa tunnustaa tosiasiat, hän sanoo.

Koikkalaisen mukaan aivovuotoa ulkomaille tapahtuu kaikilla akateemisilla aloilla.

– Kokonaisia tutkimusryhmiä on lähtenyt ulkomaille paremman tutkimusrahoituksen perässä. Osa tutkimusryhmistä kuitenkin hajoaa lopullisesti. Niiden mukana häviää myös osaamista, Koikkalainen kertoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)