Verkkouutiset

Osmo Soininvaara: Miten pellon hinta voi olla korkea, jos viljely on kannattamatonta?

Osmo Soininvaara ihmettelee, miten peltojen hinnat voivat olla korkealla, jos tiloja uhkaa kaatua kannattamattomina.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

”Jos viljely on niin kannattamatonta, että suuri määrä tiloja uhkaa kaatua, miksi pellon hinta on niin korkea”, Osmo Soininvaara kirjoittaa twitterissä.

Tviitti on kerännyt runsaasti kommentteja.

Soininvaara on kirjailija ja entinen vihreiden kansanedustaja ja ministeri.

Edunvalvontajohtaja Perttu Pyykkönen Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:sta perusteli Ylen Ykkösaamussa keskiviikkona MTK:n viljelijöille vaatimia hätälainoja.

MTK:n mukaan lainoja tarvitaan, jotta ”tilojen kaatumiselta vältyttäisiin”.

– Tilanne on ollut hankala jo monta vuotta ja tilastojen mukaan viljelijöiden tulot ovat Suomessa tippuneet eniten Euroopassa, Pyykkönen kertoi.

Pyykkösen mukaan tuottajahinnat ovat laskeneet kaikissa tuotantosuunnissa – niin maidossa, lihassa, viljassa kuin muissakin.

– Kun tuotantokustannukset eivät ole laskeneet lähellekään samassa suhteessa, on tilanne ollut erittäin vaikea jo vuosien ajan.

Pyykkönen kertoo MTK:n ehdottavan, että Euroopan investointipankki valjastettaisiin mukaan helpottamaan maatilojen ahdinkoa. Lainoja ei annettaisi suoraan vaan pankkien tai muiden mekanismien kautta.

Pyykkönen ei osaa sanoa tarkasti moniko tila on jo kaatunut.

– Kiikun kaakun siellä on erittäin paljon tiloja ja jonkin verran on kaatunut. Maksujärjestelyiden määrä on lisääntynyt. Jos tälle tilanteelle ei tehdä mitään ja markkinat eivät parane, kyllä niitä tänä vuonna tulee lisää.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)