Verkkouutiset

Opetusministeri Uutissuomalaiselle: Nuorten syrjäytymistä ehkäistävä entistä jämerämmin

Sanni Grahn-Laasosen mielestä nuorten syrjäytymisen ehkäisyyn on löydettävä entistä vaikuttavampia keinoja, koska aiemmat toimet eivät ole tuottaneet toivottuja tuloksia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) sanoo Uutissuomalaiselle, että hallituksen puoliväliriihessä keväällä esitellään entistä jämerämpiä toimia nuorten syrjäytymisen ehkäisyyn. Ministerin johtama työryhmä etsii ehkäisy- ja ratkaisumalleja syrjäytymiseen usean ministeriön yhteistyönä.

– Viime vuosina on käytetty kymmeniä miljoonia euroja nuorten syrjäytymisen ehkäisyyn, mutta syrjäytyneiden nuorten määrä on vain kasvanut. Täytyy löytyä vaikuttavampia keinoja, Grahn-Laasonen sanoo.

Iso riski syrjäytymiselle on opintopolun katkeaminen ennen tutkintoa. Tilastokeskuksen tilastojen mukaan 20–29-vuotiaista suomalaisista yli 110 000:lla eli noin 17 prosentilla ei ole peruskoulun jälkeistä tutkintoa.

– Vain muutama prosentti peruskoulunsa päättäneistä ei jatka toisen asteen koulutuksessa. Ongelma on kuitenkin siirtynyt seuraavaan vaiheeseen, eli koulutuksen keskeyttäminen on yleistä erityisesti ammatillisessa koulutuksessa. Lähes joka kolmas keskeyttää sen. Osa heistä toki aloittaa sen uudelleen, mutta silti liian moni putoaa, ministeri sanoo.

Huoli koskee erityisesti miehiä: 2010-luvulla parikymppisistä miehistä on ollut tutkinnotta 19–20 prosenttia.

– Luku on hälyttävä, sanoo Grahn-Laasonen.

Suurin apu koulutuksen ulkopuolelle jäämisen ongelmaan on ministerin mukaan ammatillisen koulutuksen reformi, joka tulee voimaan ensi vuoden alussa.

– Talouden realiteetit aiheuttavat sen, että on väistämättä pohdittava, miten asioita voidaan tehdä uudella tavalla ja tehokkaammin. Keskeinen lääke on karsia merkittävästi päällekkäisyyksiä ja rakentaa joustavampia polkuja. Tunnistetaan ja tunnustetaan aikaisempaa osaamista, Grahn-Laasonen sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)