Verkkouutiset

Kimmo Sasi HS:lle: Liian tiukka perustuslain tulkinta loukkaa parlamentaarista demokratiaa

Entinen kokoomuksen kansanedustaja kirjoittaa väitöskirjaa perusoikeuksista ja verotuksesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Perusoikeudet ovat tulossa verotukseen. Periaatteita on hyvä ottaa huomioon, mutta jos tulkinnat ovat hyvin tiukkoja, niin se on äärimmäisen hankala juttu, Kimmo Sasi sanoo Helsingin Sanomien haastattelussa.

Entinen pitkän linjan kansanedustaja ja ministeri Sasi toimi eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtajana vuosina 2003–2011. Hän tekee nyt väitöskirjaa Helsingin yliopiston oikeustieteellisessä tiedekunnassa. Aiheena ovat perusoikeudet verotuksessa, tarkemmin yhdenvertaisuus.

Sasin mielestä liian tiukat perustuslain tulkinnat loukkaavat parlamentaarista demokratiaa. Hän on samoilla linjoilla perusoikeusasiaa runsaasti kommentoineen kokoomuksen kansanedustajan Ben Zyskowiczin kanssa – poliittisilla päättäjillä on oltava laaja harkintavalta lakeja säätäessään.

Kimmo Sasi sanoo haluavansa arvostusta perustuslain tulkitsijana.

– Viime aikoina eräät lain tulkinnat, kuten sote-lausunto, ovat menneet harhaan.

Kimmo Sasi säilyttäisi kyllä perustuslakivaliokunnan. Sen ennakkovalvonta ei olisi kuitenkaan niin tiukkaa kuin nyt. Sen sijaan hän vahvistaisi tuomioistuinten roolia.

– Varsin kehityskelpoinen on korkeimman oikeuden presidentin Timo Eskon äskettäinen ehdotus, että korkein oikeus, korkein hallinto-oikeus ja valtiosääntötuomioistuin yhdistettäisiin. Sillä voisi olla hyvä kokonaisnäkemys.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)