Verkkouutiset

Ahvenanmaan rauhanleirin järjestäjä Venäjän valtion medialle: Valmistaudumme eskalaatioon

Kohutun rauhanharjoituksen järjestäjän mukaan Ahvenanmaan leirillä harjoitellaan Ruotsin ja Venäjän välien kärjistymisen ehkäisemistä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Ruotsin ja Venäjän välillä on käynnissä eskalaatio, ja meidän on jotenkin valmistauduttava, jos tämä eskalaatio jatkuu, Pelle Sunvisson toteaa Venäjän valtion media RT:n haastattelussa.

– Meidän on oltava valmiita, kun rauhan puolesta puhuminen tulee vaikeammaksi.

Hän kuvailee tapahtuman osallistujia muun muassa poliitikoiksi ja taitelijoiksi.

Leirillä tehdään erilaisia harjoitteita, kuten esimerkiksi reagoidaan keksittyihin, mutta todellisuutta vastaaviin uutisiin. Hän mainitsee esimerkkinä ruotsalaisen sukellusveneuutisoinnin ja sitä seuraavat Nato-jäsenyyttä puoltavat keskustelut sekä Venäjän mielenosoitukset, joita väitetään erheellisesti lännen masinoimiksi.

– Ne (harjoitukset) auttavat venäläisiä aktivisteja vastustamaan niitä, jotka haluavat vaientaa heidät, kun he vastustavat eskalaatiota Venäjän puolella. Ne auttavat ruotsalaisia aktivisteja puolustautumaan, kun he vastustavat eskalaatiota Ruotsin puolella ja heidät yritetään vaientaa, Sunvisson selittää.

Hänen mukaansa tapahtumasta tehdään dokumentti

Sunvissonilta kysytään haastattelussa kenen aloitteesta tapahtuma järjestetään ja onko sen takana venäläisiä.

– Se syntyi minun ja muiden aloitteesta. Myös venäläisten, hän vastaa.

Haastattelussa sivutaan Suomeakin.

– Kuinka vastaisitte suomalaisille poliitikoille, joiden mukaan tämä jotenkin muistuttaa, RT:n toimittaja kysyy, jättäen lauseensa kesken.

– Näin tämä menee kaikkialla. Heti kun puolustat rauhaa, kutsuvat omat maanmiehesi sinua petturiksi, että olet jotenkin vastapuolen leivissä. Tämä on totta venäläisten ja ruotsalaisten rauhanaktivistien kohdalla, Sunvisson vastaa.

Toimittaja tarkentaa kriitikon olleen suomalainen ja toteaa, ettei hän varmaan pitänyt siitä, että harjoitukset järjestetään Ahvenanmaalla. ”Poliitikon” nimeä ei mainita.

– Sanoisin, ettei hän ole tyytyväinen koko harjoituksen olemassaoloon, Sunvisson vastaa.

Hänen mukaansa kyseinen kriitikko haluaa osoittaa rauhanaktivistien olevan vieraan vallan agentteja.

Sunvisson on ladannut koko haastattelun raakavideon omalle Youtube-kanavalleen. Se löytyy alta.

Venäjän media korosti lausuntoa eskalaatiosta omassa lähetyksessään (kuva alla).

Sunvisson on Ahvenanmaan kohutun ”rauhanharjoituksen” vetäjä. Verkkouutiset kertoi Åland17-tapahtumasta ensimmäisenä maanantaina. Rauhanleiri järjestetään tarkoituksella samaan aikaan Ruotsin ja Venäjän sotaharjoitusten kanssa.

Ahvenanmaa on valittu paikaksi, koska se on ”Ruotsin ja Venäjän välissä”.

Leiri on herättänyt pienimuotoista mediakohua. Turvallisuuspolitiikan asiantuntijat ovat pohtineet sen todellisia tarkoitusperiä.

Esimerkiksi entinen Suomen Moskovan-suurlähettiläs Hannu Himanen pitää tapahtumaa venäläisenä operaationa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)