Verkkouutiset

Oliko Helsingin joukkoahdistelu suunniteltua? – Poliisi: ”Laajuudelta ja tekotavalta uusi ilmiö”

Helsingissä uudenvuoden aattona tapahtuneita seksuaalirikoksia tehneet ryhmät vaikuttivat uhrien mukaan toimivan suunnitelmallisesti.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Poliisi luonnehtii tästä löytyvässä yhteenvedossaan Helsingin uudenvuoden rikoksia ”laajuudeltaan ja tekotavaltaan uudeksi ilmiöksi”.

Selvityksessä kerrataan illan tapahtumia, niistä saatuja vihjeitä ja tietoja sekä poliisin varautumista ja toimenpiteitä.

Helsinkiin saapui aattoiltana poliisin mukaan vähintäänkin kymmeniä irakilaisia turvapaikanhakijoita, minkä lisäksi kaduille tuli väkeä myös paikallisista vastaanottokeskuksista.

”Rautatieasemalle kerääntyikin erittäin paljon etnisiä juhlijoita. Paikalla olleiden poliisipartioiden mukaan asematunnelissa oli noin klo 23 aikaan jopa 1 000 pääosin irakilaista turvapaikanhakijaa”, selvityksessä kerrotaan.

Paikalta poistettiin useita henkilöitä. Kiinniotettuja oli kaikkiaan 101 henkilöä. Heistä 23 oli turvapaikanhakijoita.

Useita seksuaalirikoksia

Poliisin mukaan Helsingissä tapahtui illan aikana useita seksuaalirikoksia. Rikosilmoituksia on jätetty kaikkiaan 15. Niistä yksi koskee raiskausta, kaksi raiskauksen yritystä ja loput 12 seksuaalista ahdistelua.

Rikosilmoitukset sisältävät näiden lisäksi muitakin rikosnimikkeitä, kuten muun muassa pahoinpitely, ryöstön yritys, varkauden yritys ja viestintärauhan rikkominen.

Uudenvuoden aikana poliisin tietoon tuli verekseltään kaksi eri seksuaalirikosasiaa. Molemmat rikosasiat tapahtuivat Helsingin keskustassa, Narinkkatorilla ja Yliopistonkadulla. Molemmissa rikoksissa on epäiltynä turvapaikanhakija.

Lisäksi poliisi kertoo saaneensa tammikuun 5. päivänä tiedon Helsingin keskustassa sijaitsevassa ravitsemusliikkeessä ja sen edustalla tapahtuneesta rikoksesta, jossa asianomistaja oli joutunut kolmen ulkomaalaisen tai ulkomaalaistaustaisen miehen ahdistelemaksi ja pahoinpitelemäksi.

Laajamittainen ahdistelu tuli poliisin tietoon vasta uudenvuoden jälkeen.

Selvityksessä kerrotaan esimerkiksi Senaatintorin järjestyksenvalvonnasta vastanneen Local Crew -yhtiön ilmoittaneen, että Senaatintorilla oli ollut iso ulkomaalaisten henkilöiden muodostama ryhmä, joka oli ahdistellut torilla olleita nuoria tyttöjä.

Poliisin myöhemmin saamien tietojen perusteella Helsingin keskustan alueella oli liikkunut useita noin 10–20 ulkomaalaisen henkilön muodostamia porukoita, jotka olivat kohdistaneet seksuaalista ahdistelua yksittäisiin naishenkilöihin ja useamman naishenkilön muodostamiin ryhmiin.

”Seksuaalinen ahdistelu on pitänyt sisällään rikoksesta epäillyn tai/ja rikoksesta epäiltyjen toimesta tapahtunutta rikoksen uhrin vartaloon kohdistettua kourintaa, kähmintää, lääppimistä, puristelua ja kasvojen nuoleskelua. Asianomistajien kertoman mukaan ryhmässä toimineilla henkilöillä on ollut mahdollisesti ennakkoon sovittu taktiikka, jossa osa rikoksesta epäillyistä on piirittänyt rikoksen uhrin ja osa henkilöistä on toteuttanut rikoksen tunnusmerkistöön kuuluvat täytäntöönpanotoimet”, poliisi luonnehtii tekotapoja.

”Selvitettyjen rikosten osalta rikoksesta epäiltyinä on turvapaikanhakijoita. Esitutkinnassa olevien ja vielä toistaiseksi selvittämättömien rikosten rikoksesta epäillyt ovat tuntomerkeiltään ulkomaalaisia”, poliisin selvityksessä kerrotaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)