Verkkouutiset

Tuomas Pöysti: Yrityksille maksettavia korvausperusteita muutetaan valinnanvapauslaissa

Alivaltiosihteeri Tuomas Pöystin mukaan korvausperusteita painotetaan hyvinvointiriskin suuntaan ikäpainotteisuuden sijaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sote-uudistuksen valmistelusta vastaavan alivaltiosihteeri Tuomas Pöystin mukaan palveluntuottajille maksettavia korvauksia muutetaan valinnanvapauslaissa.

– Minä sanon tässä nyt ihan avoimesti. Se on liian kaavamainen ja karkea lakiluonnoksessa. Jos mennään monituottajamalliin, niin tuottajakorvausten täytyy olla aikalailla tailor-made (räätälöityjä) ihmisiin, Pöysti sanoi tänään sosiaali- ja terveysministeriön järjestämässä valinnanvapaus-koulutustilaisuudessa.

Lausuntokierroksella olevan lakiluonnoksen mukaan palveluntuottajalle maksetaan jokaisesta listautuneesta asiakkaasta kiinteä korvaus (ns. tarvevakioitu kapitaatio), jonka osuus on vähintään 80 prosenttia. Korvauksen suuruuteen vaikuttavat ennen kaikkea asiakkaan ikä ja lisäksi sukupuoli ja työssäkäynti.

Pöystin mukaan iän perusteella maksettava korvaus jää kuitenkin liian karkeaksi.

– Nyt meillä on erittäin voimakkaasti ikäpainotettua kapitaatiota suosiva rahoitusmalli, ja se jättää liian vähän tilaa henkilökohtaiselle hyvinvointiriskille, Pöysti sanoi.

Henkilökohtaiset ominaisuuden paremmin huomioon

Virkamiehet pohtivat parhaillaan, miten kapitaatiorahoituksessa voitaisiin ottaa asiakkaan henkilökohtaiset ominaisuuden paremmin huomioon.

Vakuutusyhtiöpuolella voidaan jo nykyisin laskea yksilökohtainen riski, ja Pöysti näkee, että tietojärjestelmien kehittyessä tällainen olisi mahdollista myös maakunnan tasolla.

– Tätä me nyt valmistelussa selvitämme.

Paljon palveluja käyttävät kymmenen prosenttia ihmisistä aiheuttavat 80 prosenttia sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuksista. Tuoreiden havaintojen mukaan palveluja paljon käyttävien ryhmä on hyvin heterogeeninen.

Mitä enemmän palveluntuottajalle maksettava korvaus painottuu kapitaatioon eli asiakasmäärään, sitä suurempi asiakasmäärän täytyy olla, jotta yrittäjälle aiheutuva riski tasaantuu.

Sen sijaan mitä paremmin kapitaatiokorvauksessa huomioidaan yksilöllinen vaihtelevuus sairastavuudessa, sitä paremmin korvaukset mukailevat todellisia kustannuksia ja sitä pienempi yritys voi olla.

Suun terveydenhoidossa kolme mallia

Sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtajan Kirsi Varhilan mukaan yksi työryhmä on asetettu miettimään korvausperusteita. Korvausperusteisiin otetaan myös sairastavuus mukaan, kun korvauksissa huomioidaan nyt vain ikärakenne.

Varhilan mukaan korvausperusteita täytyy eriyttää, koska joihinkin sote-keskuksiin saattaa valikoitua kevyempihoitoisia ja joihinkin raskaampihoitoisia asiakkaita.

– Samoin suun terveydenhuollon osalta meillä on nyt jo valmistelussa kolme erilaista mallia, miten kapitaatiokorvauksia voitaisiin paremmin kohdentaa. Yritämme mennä hienosyisemmäksi kapitaatiokorvauksen osalta, koska olemme saaneet siitä paljon palautetta, Varhila kertoi.

Hammaslääkäriliitto on ottanut kantaa sen puolesta, että hammashoidon korvaus painottuisi enemmän suoritteisiin eli toimenpiteisiin kuin kapitaatioon eli asiakasmäärään perustuvaan kiinteään vuosikorvaukseen.

Pelkkä kiinteä korvaus ei liiton mukaan kannusta hoitamaan suuren hoidon tarpeessa olevia potilaita.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)