Verkkouutiset

Kokoomuksen puoluesihteeri ennustaa yllätystä: Keskustan valta katoaa

"Pienten kuntien keskustalaiset eivät ole isoja maakuntahallinnon faneja", sanoo Janne Pesonen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen puoluesihteeri Janne Pesonen ennustaa, että toisin kuin yleisesti luullaan, maakuntauudistus ei vahvista keskustan valta-asemaa. Hänen mukaansa kyseessä on laaja väärinymmärrys.

– Tässä käy päinvastoin, Pesonen sanoo Nykypäivä-lehdessä.

Hallitus valmistelee maakuntauudistusta, jossa sosiaali- ja terveyspalvelut siirretään nykyisiltä 311 kunnalta 18 maakunnan hoidettavaksi. Maakuntiin valitaan valtuuston vaaleilla vuonna 2018.

Pesonen katsoo, että nykyisin keskusta käyttää suurta valtaa kuntayhtymissä ja muissa ”hallintohimmeleissä”. Näissä pienet kunnat ovat saaneet enemmän kiintiöpaikkoja kuin niille kokonsa puolesta kuuluisi. Vastaavasti suuret kunnat ovat joutuneet tyytymään pienempiin paikkalukuihin.

Maakuntavaltuustoissa kiintiöpaikoista luovutaan ja paikat ajetaan puhtaasti vaalituloksen perusteella. Pesonen sanoo, että suuret äänisaaliit kerätään keskuskaupungeista. Pienet kunnat kärsivät. Keskusta kärsii, koska se pitää valtaa juuri pienissä kunnissa.

– Uskon, että kokoomus voi kasvaa suurimmaksi puolueeksi 5–6 maakunnassa. Silloin kolme miljoonaa suomalaista asuisi kokoomuslaisessa maakunnassa.

Mutta miksi keskusta kannattaisi mallia, jossa se itse häviäisi? Pesonen ei vastaa suoraan.

– Kannattaa kysyä pienten kuntien keskustalaisilta. Ei niissä niin isoja maakuntahallinnon faneja olla.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)