Verkkouutiset

”Tullut tiensä päähän” – näin Alkon monopolia yritettiin kaataa 1996

Joukko politiikan vaikuttajia vetosi alkoholimonopolista luopumisen puolesta noin 20 vuotta sitten.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

”Suomessa on aika siirtyä uuteen, tosiasiat huomioonottavaan ja yhteiskunnalle nykyistä edullisempaan alkoholipolitiikkaan. Ensimmäisiä askeleita on sallia mietojen alkoholijuomien myynti päivittäistavarakaupoissa sekä laskea alkoholiveroja.”

Näillä sanoilla alkoi arvovaltaisen vaikuttajajoukon vetoomus vuodelta 1996. Panimoliitto on julkaissut vetoomuksen twitterissä (alla).

Kirjeessä vaaditaan muun muassa Alkon vähittäismyyntimonopolin purkamista siten, että vuonna 1997 miedot viinit, siiderit ja vahvat oluet tulevat myyntiin päivittäistavarakauppoihin. Väkevien myynti tulee taas vapauttaa myöhemmin. Alkoholia myyvien kauppiaiden ja viranomaisten on laadittava yhteistyössä toimintaa säätelevät ohjeet.

Vetoomuksen allekirjoittivat tuolloin Vastuullisen alkoholipolitiikan ryhmä eli silloiset SDP:n eurovaaliehdokas Jörn Donner, SDP:n europarlamentaarikko Ulpu Iivari, vihreiden eurovaaliehdokas ja kauppatieteen tohtori Mika Mannermaa, kokoomuksen kansanedustaja Kirsi Piha, kokoomuksen eurovaaliehdokas Pirkko-Liisa Ollila, nuorsuomalaisten kansanedustaja Risto E.J. Penttilä, keskustan europarlamentaarikko Olli Rehn ja vasemmistoliiton puoluesihteeri Ralf Sund.

Vetoomuksessa vaadittiin monopolin purkamisen lisäksi myös alkoholiverotuksen laskemista vertailukelpoisten EU-maiden kuten Tanskan ja Saksan tasolle.

”Alkoholijuomien verotason laskulla pysäytetään alkoholijuomien tilastoimattoman kulutuksen kasvu ja valtion verotulojen jatkuvat menetykset. Laskemalla veroja vahvistetaan kotimaisen teollisuuden kilpailukykyä sekä kannustetaan kotimaisia viinitiloja olennaisena osana elävää maaseutua.”

Vapaamman alkoholipolitiikan kannattajat vetoavat myös paremman valistuksen puolesta.

”Valistukselle on luotava uusi, nykyistä uskottavampi perusta, joka nauttii laajaa luottamusta yhteiskunnassa. Painopisteen tulee siirtyä ennaltaehkäisevään valistukseen, alkoholin ja huumeiden väärin- ja liikakäytöstä tiedottamiseen.”

Vetoomuksessa todetaan, että ”nykyinen alkoholipolitiikka on tullut tiensä päähän”. Allekirjoittajien mukaan Suomelta puuttuu harkittu alkoholipolitiikka.

”Olemme merkittävästi jäljessä sitoumuksistamme Euroopan unionissa. Lisäksi alkoholin tilastoimattoman kulutuksen kasvu uhkaa valtiontalouttamme vuonna 1997 sekä kotimaista työtä.”

Vetoomukseen kerättiin nimiä lokakuun puoliväliin 1996 asti. Sen jälkeen se luovutettiin Paavo Lipposen 1. hallitukselle.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)