Amerikkalaislehti: Strategisen syvyyden konsepti - Suomi voi hyökkäyksen tullen vetäytyä Ruotsiin

Ruotsin ilmavoimien konsepti on osa laajempaa kahdenvälistä puolustusyhteistyötä.

  • LKS 20161206 Ilmavoimien Hornet hävittäjien ylilento -  Itsenäisyyspäivän valtakunnallinen paraati järjesttiin Kajaanissa 6. joulukuuta 2016. Paraatin teemana oli Maavoimat osana Suomen puolustusjärjestelmää. LEHTIKUVA / KIMMO RAUATMAA

    Suomen Horneteille järjestetään vakavan paikan varalle toimintamahdollisuuksia Ruotsista.

    ()

Puolustusalan julkaisu Jane's Defence Weekly kertoo Ruotsissa esitellyn toimittajille "strategisen syvyyden konseptia" Suomen kanssa. Janen mukaan se mahdollistaisi suomalaisille Ruotsin tukikohtien käytön, jos Venäjä hyökkäisi Suomeen.

Kyse on äsken muodostetun NORDEFCOn eli Nordic Defence Cooperation -organisaation alaisuudessa kehitetystä yhteisestä puolustusaloitteesta.

Ruotsin ilmavoimien eversti Magnus Liljegrenin kerrotaan todenneen, että Ruotsille NORDEFCOn päätarkoitus on parantaa yhteistyötä Suomen kanssa.

"Fokus meille on yhteistyön parantaminen Suomen kanssa korkeimmille (hallinnon) tasoille asti. Suomi on ehdottomasti ykkösprioriteettikumppanimme juuri nyt. Meillä on paljon yhteistä, mutta meidän täytyy myös pitää mielessä, että Suomi on erilaisessa asemassa maantieteellisesti rajan suhteen ja historiallisesti. Suomi on kumppani, jonka uskomme voivan antaa meille paljon, ja he odottavat meidän lisäävän heidän operationaalista syvyyttään. Jos heidän pitää vetäytyä, he voivat siirtyä maahamme ja käyttää tukikohtiamme, joten mitä enemmän työskentelemme yhdessä joustavasti, sitä parempi", eversti Liljegrenin kerrotaan todenneen.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.