Verkkouutiset

Kuusi puoluesihteeriä: Nämä eivät ole pormestarivaalit

Yhteisen kannanoton tehneet kuuden eduskuntapuolueen puoluesihteerit valittavat harhaanjohtamisesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Keskustan Jouni Ovaska, perussuomalaisten Riikka Slunga-Poutsalo, Sdp:n Antton Rönnholm, vasemmistoliiton Joonas Leppänen, Rkp:n Fredrik Guseff ja kristillisdemokraattien Asmo Maanselkä ovat kirjoittaneet Helsingin Sanomien mielipideosastolle otsikolla Kuntavaalit eivät ole pormestarivaalit – huomio tulisi kääntää asiakysymyksiin.

Kirjoittajiin eivät kuulu kokoomuksen ja vihreiden puoluesihteerit.

– On harhaanjohtavaa, että kuntavaaleista pyritään paikoitellen tekemään pormestari­vaaleja. Esimerkiksi Helsingissä äänestäjille välitetään ajatusta vaalista, jossa voi suoraan valita Helsingille pormestarin. Näin ei ole, kuusi puoluesihteeriä toteaa.

– Kuntavaaleissa valitaan kaupungin- ja kunnanvaltuutettuja Suomen kuntiin. Joissakin kunnissa valtuutetut valitsevat keskuudestaan pormestarin riip­pumatta siitä, onko tehtävään nimetty tiettyjä ehdokkaita ­ennen vaaleja.

Kuntalaki ei kirjoittajien mukaan tunne pormestarivaaleja.

– Äänestäjiä johdetaan harhaan, jos kuntavaalit yksinkertaistetaan kahden- tai kolmenvälisiksi henkilövaaleiksi. Kunnissa vaalien välissä ylintä valtaa käyttävät edelleen valtuustot. Helsingin pormestari on käytännössä täysi­päiväinen kaupunginhallituksen puheenjohtaja eikä kaupunginjohtaja rajattomilla valtaoikeuksilla, he toteavat.

Pormestariehdokkaiden henkilökohtaisten ominaisuuksien sijaan niin maamme pääkaupungissa kuin muuallakin Suomessa olisi kirjoittajien mielestä ”syytä painottaa keskustelua koulujen ja varhais­kasvatuksen tulevaisuudesta, asuntopolitiikan ongelmista, virkistysalueista, työntekijöiden työoloista, joukkoliikenteen toimivuudesta tai elinkeinopolitiikan edellytyksistä”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)