Verkkouutiset

Kyösti Kakkonen moittii IL:ssä valtionyhtiöitä kaverityöpaikoiksi: ”Jos ryssii homman, niin sen pitäisi näkyä palkassa”

Kauppaneuvos Kyösti Kakkosen mielestä jossain on vikaa, jos valtionyhtiön toimitusjohtaja tienaa kaksikymmentä kertaa enemmän kuin pääministeri, kertoo Talouselämä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sijoittaja, kauppaneuvos Kyösti Kakkosen mielestä valtionyhtiöiden palkkiot ovat hänen mukaansa usein järjettömiä.

– Jos toimitusjohtaja tienaa kaksikymmentä kertaa enemmän kuin pääministeri, jossain on vikaa, Kakkonen sanoo Talouselämässä.

Kakkosen mielestä tulosten ja palkkioiden pitää olla suhteessa toisiinsa.

– Valtionyhtiöissä on palkittu kyvyttömyydestä ja osaamattomuudesta hyvin avokätisesti. Esimerkiksi Finnairin ja VR:n historiat on tältä osin surkeita, hän toteaa.

Iltalehdelle Kakkonen kertoi, että häntä ottaa eniten päähän se, ettei valtionyhtiöiden johdon tarvitse kantaa kovinkaan kummoista tulosvastuuta.

– Valtionyhtiöissä asetetut tavoitetasot yhtiön johdolle ovat aika matalia. Kun yhtiöt ovat vielä aika selkeitä johdettavia, ehkä Finnair ja VR pois lukien, niin välillä tulee mieleen, että ne ovat jonkinlaisia kaverityöpaikkoja, Kakkonen sanoi.

– Jos tekee huonoa tulosta, niin siitä huolimatta joku osa kannustinjärjestelmästä todennäköisesti laukeaa. Vaikka kuluttajat, asiakkaat ja henkilökunta olisivat tyytymättömiä, niin aina sitä lisäbonusta jostakin kilisee, Kakkonen jatkoi.

Kakkosen mukaan valtionyhtiöiden toimitusjohtajien pitäisi panna itsensä kunnolla likoon.

– Jos ryssii homman niin kuin (Mika) Vehviläinen Finnairilla, niin sen pitäisi näkyä palkassa. Japanissa jos johto epäonnistuu, niin he saattavat luopua osasta palkkaansa. En ole kuullut, että Suomessa olisi koskaan tapahtunut näin, Kakkonen totesi.

– He voivat pahimmassa tapauksessa menettää työpaikkansa. Meidän järjestelmä on vielä niin hassu, että sieltä kilisee vuoden tai kahden palkka kultaisena kädenpuristuksena. Jokuhan voi ajatella, että kävipä mulla hyvä tuuri, kun sain potkut, Kakkonen jatkoi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)