Verkkouutiset

Tuomioistuin ratkaisi: Suomi sai kieltää verotietojen laajamittaisen julkaisemisen

Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen mukaan Suomi sai kieltää verotietojen julkaisun Veropörssi-lehdessä ja tekstiviestipalvelussa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (EIT) suuri jaosto on antanut Suomea koskevan tuomion verotietojen laajamittaista julkaisua koskevassa tapauksessa.

Tuomioistuimen mukaan asiassa ei tapahtunut sananvapauden loukkausta. Tapauksen oikeuskäsittelyn katsottiin kuitenkin kestäneen niin pitkään, että valittajien oikeutta oikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin on loukattu.

Ulkoministeriön tiedotteen mukaan tapausta aiemmin käsitellyt EIT:n jaosto oli päätynyt samaan lopputulokseen heinäkuussa antamassaan tuomiossa. Tuomio siirrettiin käsiteltäväksi suureen jaostoon valittajayhtiöiden pyynnöstä. Se antoi asiassa nyt lopullisen ratkaisun.

Tapauksessa valittajayhtiöt olivat julkaisseet verotustietoja Veropörssi-nimisessä lehdessä. Toinen yhtiöistä oli myös käynnistänyt tekstiviestipalvelun, josta voitiin tilata tietoja matkapuhelimella.

Kotimaassa käydyssä hallintomenettelyssä yhtiöitä kiellettiin käsittelemästä tietoja siinä laajuudessa ja tavalla kuin yhtiöt olivat tehneet sekä keräämästä, tallentamasta ja luovuttamasta tietoja tekstiviestipalveluun tai muuhunkaan tarkoitukseen. Tietojen käsittelyn katsottiin tapahtuneen henkilötietolain vastaisesti.

EIT:n suuri jaosto katsoi, että valittajayhtiöiden sananvapauteen oli puututtu, mutta puuttumisesta oli säädetty lailla ja sen oikeutettuna tavoitteena oli muiden henkilöiden maineen tai oikeuksien turvaaminen.

Viranomaiset olivat perustaneet päätöksensä relevantteihin ja riittäviin syihin sekä saavuttaneet harkinnassaan asianmukaisen tasapainon eri oikeuksien välillä.

Vaikka kyseiset verotustiedot olivat julkisia, kuuluivat ne tuomioistuimen näkemyksen mukaan yksityiselämän piiriin. Tietojen julkaisemisen siinä laajuudessa ja tavalla kuin oli tehty, ei voitu katsoa myötävaikuttaneen julkiseen keskusteluun eikä tapahtuneen toimituksellisessa tarkoituksessa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)