Verkkouutiset

Asiantuntija Ylelle: Venäjän ja Kiinan sotaharjoitus Itämerellä lähettää poliittisia viestejä

Pauli Järvenpään mukaan Itämeren laivastoharjoitus liittyy Venäjän syksyllä järjestämään suuren Zapad-sotaharjoitukseen maan läntisellä sotilasalueella.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän ja Kiinan järjestämässä sotaharjoituksessa Itämerellä on vaatimattomasti sotilaskalustoa, arvioi Tallinnassa sijaitsevan puolustus- ja turvallisuuspolitiikkaan keskittyvän ICDS-ajatushautomon tutkimusjohtaja Pauli Järvenpää.

– Kalustoa tässä harjoituksessa on aika vaatimattomasti. Siinä mielessä näiden kahden maan yhteisesiintyminen Itämerellä on enemmänkin symbolista.

Itämerellä alkaa maanantaina Venäjän ja Kiinan yhteiset, nelipäiväiset sotaharjoitukset. Harjoituksiin osallistuu sota-aluksia, lentokoneita ja helikoptereita. Venäjä tuo Itämerelle ensimmäistä kertaa maailman suurimman ydinkäyttöisen sukellusveneen Dmitri Donskoin. Sukellusvene on nykyisin lähinnä testikäytössä. Harjoitukset jatkuvat kuun loppuun, jolloin Pietarissa järjestetään massiivinen laivastoparaati.

– Siihen on ladattu enemmän poliittisia kuin sotilaallisia viestejä. Kiinaa ja Venäjää on syytetty siitä, että ne levittävät erilaisia epävarmuuden tunteita omien alueidensa maissa – Venäjä Itämerellä ja Kiina Etelä-Kiinan merellä.

– Ne valtiot, jotka sijaitsevat Venäjän ja Kiinan lähellä, ovat hyvin huolissaan alueiden politiikan sotilaallistumisesta.

Järvenpää korostaa että samanlaisia harjoituksia on järjestetty myös muualla.

– Yhteisharjoituksia on ollut Etelä-Kiinan merellä, Mustallamerellä ja nyt sitten Itämerellä. Nyt Itämerellä järjestettävä harjoitus liittyy varmasti siihen, että Venäjä järjestää runsaan kuukauden päästä suuren Zapad-sotaharjoituksen läntisellä sotilasalueellaan.

– Harjoitukset järjestetään todennäköisesti Kaliningradin edustalla keskeisellä Itämerellä. Siellä harjoitellaan varmasti yhteistoimintaa, viestitoimintaa ja erilaisia meripelastustoimia. Harjoitukseen liittyy myös varmasti ammuntaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)