Ammattiliitto Pro on lakkoillut Kotidatassa kuukausia. LEHTIKUVA/TEEMU SALONEN

Kotidata: Lakkoilijoilla on nyt iso vastuu

Ammattiliitto Pro on järjestänyt useita laittomia lakkoja Kotidatassa kesän ja syksyn aikana.

Uusin, tällä kertaa laillinen lakko alkoi tiistaina. Kiista koskee työehtoja, jota Kotidata noudattaa.

Kotidatan operatiivinen johtaja Minna Lassila toteaa yhtiön noudattavan ja aina noudattaneen kaupan alan työehtosopimusta. Tämä on vahvistettu myös työtuomioistuimessa, jonka tuomion mukaan Kotidatan nykyinen työehtosopimus on oikea.

– Työehtosopimus on perusta, jonka pohjalta määrittelemme työn ehdot ja toimintamallit, sanoo Lassila.

– Tämän päälle olemme saaneet henkilöstöltä monia ideoita ja uudistuksia, joita on jo otettu käyttöön. Meillä on käytössä muun muassa uusi, kaikesta myynnistä palkkiota kerryttävä bonusjärjestelmä sekä parempi työajan raportointijärjestelmä. Lassila selittää.

Hänen mukaansa käytännössä työntekijä voi helpostikin ansaita enemmän kuin työehtosopimuksen vähimmäistuntipalkka on.

– Monella jo lähtötuntipalkka on korkeampi kuin TESissä, ja tämän päälle voi vielä ansaita bonuksia. KotiDatan tavoitteena on, että tekijä voi omalla tekemisellään, ahkeruudellaan, sinnikkyydellään ja vähitellen kertyvällä kokemuksellaan vaikuttaa omaan palkkaukseensa.

Kotidatan mukaan Pro on väärässä käsityksessä siitä, että yhtiön toimenkuvat olisivat ICT-työehtosopimuksen määrittelemää työtä.

– Sitä ne eivät silti työtuomioistuimenkaan mukaan ole. Pron uskomuksen mukaan Kotidatan tekijät vastaavat sellaisista tehtävistä, jotka eivät tosiasiassa kuulu Kotidatan toimialaan lainkaan. Kotidata ei muun muassa rakenna televerkkoja eikä kaapeleita, saati asenna valokuitua. Emme tee alihankintaa varsinaisessa operaattoritoiminnassa, vaikka toki teleoperaattorit ovat asiakkaitamme, Lassila sanoo.

Kotidatan työntekijöiden työnkuvana on hänen mukaansa myydä laitteita ja tarvikkeita kuluttajille ja auttaa niiden käyttöönotossa sekä itse käytössä. Yritys auttaa esimerkiksi kännykän tai äly-tv:n käyttöönotossa.

– Ilmeisesti ammattiliitto on silti luonut ison paineen siihen, että lakkoilu kannattaisi. Kotidata on luonut lukuisia uusia työpaikkoja nuorille digisukupolven tekijöille, ja nyt Pro toiminnallaan estää näiden nuorten työllistymistä. Tämä on erittäin surullista, sillä monen työntekijän kohdalla kyse on vain siitä, ettei oikea tieto ole saavuttanut heitä ja siksi kokonaisuutta ei ole ymmärretty. On vain luottavaisesti annettu valta ammattiliiton käsiin päättää omasta työpaikasta, Lassila sanoo.

– Toivomme, että työntekijämme palaavat töihin. Kotidata on pieni perheyritys, joka tuottaa elannon kymmenille ihmisille. Lakkoilijoilla on nyt iso vastuu käsissään, Lassila toteaa.

LUE MYÖS:
Kaupan liitto: Pron lakko voi olla Kotidatalle kohtalokas
Pro jatkaa lakkoiluaan Kotidatassa

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt