Jyri Häkämies. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Jyri Häkämies: Koronavirus vaikuttaa toimitusketjuihin

Yritysten arvoketjut ovat entistä kansainvälisempiä, ja varautumissunnitelmia tarvitaan.

Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtajan Jyri Häkämiehen mukaan koronaviruksen talousvaikutusten arviointi ei ole helppoa.

– On todella vaikea arvioida, mitkä tämän (viruksen) vaikutukset tulevat olemaan ja miten ne vaihtelevat yrityksittäin, hän arvioi.

Häkämiehen mukaan arvoketjut eli logistiset ketjut on selkeästi entistä kansainvälisempiä, ja niiden vaikutuksia on vaikea arvioida.

– On selvää, että jos tehdas pannaan jossain kiinni, niin ennen pitkää se näkyy kysynnässä tai komponenttien tulossa Eurooppaan, hän huomautti.

Häkämies muistutti EK:n suosituksesta, jonka mukaan nyt pitäisi joka paikassa tehdä varautumissuunnitelma raaka-ainekomponenteista. Jos ne häiriintyvät, niin miten ne korvataan.

Tämä on hänen mukaansa hyvin haastava harjoitus. Esimerkiksi 10 vuotta sitten kukaan ei osannut etukäteen arvioida, että Islannista lähtöisin oleva tuhkapilvi saisi lentämisen täysin sekaisin ja vaikuttaisi sitä kautta myös yhteiskunnan toimintaan.

– Varmasti Suomessa käydään elintarvikepuolella keskustelua, että onko meidän huoltovarmuusnäkökohtamme riittävästi huomioitu, Häkämies totesi.

Lue myös:

EK suosittelee yrityksiä varautumaan koronaviruksen mahdolliseen laajamittaiseen leviämiseen

Urrila bloggaa: Virusepidemian jatkuminen voi muuttaa jopa maailmantalouden rakenteita

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt