Tutkijan mukaan satunnaiset mutaatiot voivat sopeuttaa virusta leviämään paremmin rajoitustoimista huolimatta. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Koronavirus saattoi muuttua helpommin tarttuvaksi

Amerikkalaistutkimuksessa havaittu mutaatio voi helpottaa taudin leviämistä.

Yhdysvaltojen Houstonissa tehdyssä laajassa koronaviruksen geenitutkimuksessa on havaittu useita muutatioita, joista eräs saattaa merkitä viruksen muuntuneen entistä tarttuvammaksi, Washington Post uutisoi.

Koronaviruksen on havaittu muuttuneen melko vähän pandemian aikana. Tutkijoiden mukaan tässäkään tutkimuksessa ei havaittu mutaatioita, jotka olisivat tehneet viruksesta entistä tappavamman tai jotka vaikuttaisivat muuten taudinkulkuun. Valtaosa löydetyistä mutaatioista oli merkityksettömiä.

Tutkimusta tekemässä ollut Houstonin metodistisairaalan patologian ja geenilääketieteen professori James Musser toteaa, että vaikka koronavirus onkin pysynyt mutaatioiden suhteen vakaana, merkitsevät suuret tartuntamäärät sitä, että viruksella on runsaasti tilaisuuksia muuntua.

Amerikkalaistutkimusta ei ole vielä vertaisarvioitu. Samanlainen havainto tartuttavuutta helpottavasta mutaatiosta tehtiin kuitenkin myös aiemmin tässä kuussa julkaistussa brittitutkimuksessa. Tutkimusten mukaan havaittu mutaatio vaikuttaa viruksen piikkiproteiinin rakenteeseen.

Yhdysvaltain allergia- ja tartuntatauti-instituutin virologi David Morens toteaa tutkimuksen viittaavan vahvasti siihen, että virus on tullut entistä herkemmin tarttuvaksi kulkiessaan väestön läpi. Hän arvioi, että muutoksella voi jopa olla vaikutusta siihen, miten epidemiaa kyetään hallitsemaan. Morens varoittaa silti myös, ettei yhden tutkimuksen perusteella kannata tehdä liian pitkälle vietyjä tulkintoja.

– Virus saattaa mahdollisesti vastata satunnaisten mutaatioiden kautta toimiimme kuten maskien käyttöön ja sosiaaliseen eristykseen, Morens toteaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt