Koronavirustartuntojen määrä on noussut nopeasti Italiassa. LEHTIKUVA / AFP Carlo Bressan

Koronavirus leviää, rajoja ei suljeta Euroopassa

Tauti on levinnyt Italiasta myös Pohjois-Afrikkaan ja Etelä-Amerikkaan.

Koronavirusepidemia vaikuttaa olevan leviämässä Italiasta muualle Eurooppaan ja muihin maanosiin, kertoo BBC.

Itävalta, Kroatia ja Sveitsi ovat ilmoittaneet uusista tautitapauksista Italiasta palanneilta henkilöiltä. Myös Algeria ja Brasilia kertoivat Italiaan liittyvistä tartunnoista.

Itävallassa tauti havaittiin italialaisella pariskunnalla, josta toinen työskenteli Innsbruckissa sijaitsevassa hotellissa. Pariskunnan koti ja hotelli on eristetty. Sveitsin Ticinossa asuva, noin 70-vuotias mies oli saanut tartunnan Milanossa 15. helmikuuta. Hänet on asetettu karanteeniin.

Italiassa vahvistettujen koronavirustapausten määrä on noussut muutamassa päivässä 384:ään. Kuolleita on kaksitoista.

Koronaviruksen pelätään levinneen laajasti Iranissa, vaikka virallisten lukujen mukaan sairastuneita on alle sata. Myös Iranin varaterveysministeri on saanut tartunnan. Etelä-Koreassa tartuntoja on yli tuhat ja kuolleita kymmenen.

Ranskan, Saksan ja Italian terveysministerit keskustelivat tiistaina tilanteesta EU-komission edustajien kanssa. Maat sitoutuivat pitämään rajansa auki kriisistä huolimatta.

– Kyseessä on virustauti, joka ei kunnioita maiden välisiä rajoja, Italian terveysministeri Roberto Speranza sanoi.

Britannia on kehottanut Pohjois-Italiasta palaavia koululaisia pysyttelemään kotona. Terveysministeri Matt Hancockin mukaan lentoliikennettä ei aiota keskeyttää.

– Italia pysäytti kaikki lennot Kiinasta, mutta tauti on silti iskenyt maahan pahemmin kuin muualle Eurooppaan, Hancock totesi.

Yhdysvalloista puuttuu 270 miljoonaa hengityssuojainta

Yhdysvaltain tautikeskus CDC:n mukaan uuden koronaviruksen leviäminen maahan on ”väistämätöntä”. Presidentti Donald Trumpin hallinto on pyytänyt kongressilta 2,3 miljardia euroa epidemian torjuntaan.

Terveysministeri Alex Azer varoitti senaatin kuulemisessa, että Yhdysvaltain hätävarastossa on tällä hetkellä vain 30 miljoonaa hengityssuojainta. Hän arvioi, että terveydenhuollon henkilökunta tarvitsisi noin kymmenkertaisen määrän eli 300 miljoonaa hengityssuojainta.

Kiinan Hubein maakunnasta lähtöisin olevaan COVID-2019-koronavirukseen on sairastunut maailmanlaajuisesti yli 78 000 ihmistä. Kiinassa menehtyneitä on jo yli 2700.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt