Verkkouutiset

Suojavarustukseen pukeutunut hoitaja ja potilas Turun yliopistollisessa keskussairaalassa. LEHTIKUVA/RONI LEHTI

Koronatapaukset korkealla ja jäljitys laahaa Varsinais-Suomessa

Koronaa esiintyy erityisesti muuta kuin kotimaista kieltä äidinkielenään puhuvassa rokottamattomassa väestössä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tuorein 14 vuorokauden ilmaantuvuus 100[nbsp]000 asukasta kohti on Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä 161,7. Viikko sitten ilmaantuvuus oli 172,4.

– Olemme jääneet korkealle tasolle tautitapauksissa ja ilmaantuvuudessa Varsinais-Suomessa. Tätä ei ole tapahtunut aikaisemmissa aalloissa, eikä kehitys ole sitä mitä toivomme, Tyksin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala sanoo.

Varsinais-Suomessa kyse on tällä hetkellä rokottamattomien ja erityisesti vieraskielisten – eli muuta kuin suomea ja ruotsia äidinkielenään puhuvien – rokottamattomien epidemiasta. Aivan valtaosa sairaalahoitoon ja tehohoitoon joutuneista on rokottamattomia vieraskielisiä.

– On hyvin tärkeää, että kaikki väestöryhmät, myös vieraskieliset, ottaisivat kattavasti rokotteen. Se suojaa yksilöä vakavalta taudilta. Jos ei riittävän suuri osa väestöstä ota rokotetta, epidemia ei alueellamme hellitä, vaan ihmisiä sairastuu vakavasti ja joutuu sairaalahoitoon, Rintala sanoo. Nyt olisi tärkeää, että viesti rokotteiden tärkeydestä tavoittaisi erityisesti vieraskielisen väestönosan.

Jäljitys laahaa perässä

Tartuntojen jäljitysprosentti oli viime viikon osalta laskenut 49:ään.

– Jäljitys laahaa pahasti perässä eikä jäljitysprosessi nyt toimi yskimättä, Rintala kertoo tiedotteessa.

Rokotukset ovat Varsinais-Suomessa edistyneet erittäin hyvin. Varsinais-Suomessa on nyt saavutettu 80 prosentin rokotuskattavuuden rajapyykki. Varsinais-Suomen 12 vuotta täyttäneistä 83 prosenttia on ottanut ensimmäisen rokoteannoksen ja toisen annoksen on saanut noin 63 prosenttia.

Tällä hetkellä Tyksissä on hoidossa yhteensä 12 koronapotilasta, joista alle viisi tehohoidossa. Tehohoidon normaaliolojen kapasiteetti on nyt maksimaalisessa käytössä, jolloin mahdolliset uudet tehohoitoa tarvitsevat koronapotilaat aiheuttavat sen, että sydän- sekä neurokirurgisten tehohoitoa vaativien potilaiden leikkauksia voidaan joutua lykkäämään tuonnemmaksi.

Kohdennetumpaa testausta

Testauskriteereitä ollaan muokkaamassa valtakunnallisesti ja tämä tarkoittaa myös testaamisen järkeistämistä Varsinais-Suomessa lähiaikoina. Esimerkiksi alle 12-vuotiaita ei enää testattaisi vain pienen nuhan takia, vaan muiden kriteereiden kuten korona-altistumisen täytyttyä.

Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä ei tehnyt muutoksia voimassa oleviin suosituksiin. Etätyöstä keskusteltiin pitkään ja todettiin, että etätyösuosituksesta on tulossa uutta valtakunnallista ohjeistusta. Tämän hetken suositus on voimassa 30.9. saakka.

Siihen mennessä on todennäköistä, että koronakoordinaatioryhmä tekee lievennyksiä etätyösuositukseen lokakuulle.

– On tärkeätä muistaa, että sairaana ei tulla töihin. Tällä hetkellä on paljon flunssaa ja muita viruksia kuin koronaa liikkeellä, joten tartuntojen pysäyttämiseksi on tärkeää, että jokainen toimii vastuullisesti, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä sanoo.

Maskien käyttö on yhä tärkeää, eikä sen käyttöön ole suosituksissa tapahtunut muutoksia.

– Se on helppo, vaivaton ja halpa tapa suojautua ja suojata muita tartunnoilta, Rintala muistuttaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)