Verkkouutiset

Intian pahentunut koronavirustilanne ja rokotteiden vientirajoitukset vaikuttavat rokotusten etenemiseen monissa Afrikan maissa. LEHTIKUVA / AFP Yasuyoshi Chiba

Koronarokotteet hupenemassa Afrikassa – syynä vientirajoitukset

Oman epidemiatilanteensa kanssa kamppaileva Intia on rajoittanut tuottamiensa rokotteiden vientiä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Intian koronavirustilanteen pahentuminen ja siitä seurannut rokotteiden viennin rajoittaminen vaikeuttaa rokotusten edistymistä muualla maailmassa, CNN uutisoi.

Tämä johtuu siitä, että Intialla on keskeinen rooli rokotteiden tuottajana ja sekä sitä kautta myös COVAX-rokoteyhteistyössä, jonka kautta rokotteita viedään moniin matalamman tulotason maihin. Epidemiatilanteen pahentuessa Intia päätti kuitenkin rajoittaa tuottamiensa rokotteiden vientiä ulkomaille keskittyäkseen ensin oman väestönsä rokottamiseen.

Nyt Afrikan maissa pelätään, ettei rokotteita saada tarpeeksi, koska rokotteita toimittanut COVAX-yhteistyö on pulassa ilman Intian tuottamia rokotteita.

Monissa maissa yhteistyön kautta saadut rokotteet ovat hupenemassa: Keniassa rokotteista on käytetty nyt vähintään 87 prosenttia. Kaikki saadut rokotteet on puolestaan käytetty jo Tunisiassa, Libyassa, Togossa, Botswanassa, Eswatinissa, Ruandassa, Ghanassa ja Senegalissa.

Tästä seuraa se, että ensimmäisen rokoteannoksen saaneet eivät välttämättä saa toista rokotetta ajallaan.

– Se todellakin huolettaa minua ja hyvin selvästi toiset annokset eivät tule ajallaan. Se todellakin tarkoittaa, että jokainen, joka on rokotettu tähän mennessä ei tule saamaan toista annosta suunnitellusti, sanoo Rudi Eggers, joka on WHO:n edustaja Keniassa.

Tätäkin suurempi ongelma kuitenkin se, että iso osa ihmisistä jää toimitusten mennessä jäihin vaille ensimmäistäkin rokotetta.

– Keniassa on ihmisiä, jotka voitaisiin todella pelastaa, mutta joilla ei ole pääsyä rokotteeseen. Ei ehkä vuoteen tai jopa kahteen vuoteen, Eggers toteaa.

Maailman terveysjärjestö WHO on huolissaan tilanteesta. Sen mukaan tilanne voi mahdollistaa paitsi uusia tartunta-aaltoja Afrikassa, myös luoda syntymahdollisuuksia uusille koronavirusvarianteille.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)