Intiassa on kolmanneksi eniten tartuntoja maailmassa. LEHTIKUVA / AFP Noah Seelam

Koronarokotteen tiukka aikaraja pelästytti tutkijat

Liian tiukan aikarajan pelättiin vaarantavan kokeiden turvallisuuden Intiassa.

Joukko intialaisia tutkijoita varoittaa, että julkiseen käyttöön tarkoitetulle koronarokotteelle asetettu määräaika on liian tiukka ja siten toteuttamiskelvoton, kertoo BBC.

Intian tiedeakatemian mukaan ”hätiköidyt ratkaisut voivat vaarantaa tieteelliset menetelmät ja normit”.

Kyseessä on kehitteillä oleva intialaisrokote Covaxin. Intian lääketieteellisen tutkimuksen neuvosto ICMR oli aikaisemmin kaavaillut rokotteen olevan tuotettuna 15. elokuuta mennessä. Se on Intian itsenäisyyspäivä.

ICMR totesi myöhemmin, että kyseessä ei ollut määräaika.

Julkinen kiistely sai alkunsa siitä, kun ICMR:n puheenjohtaja lähetti kahdelletoista rokoteohjelman ihmiskokeita tekevälle laitokselle kirjeen, joka jaettiin sosiaalisessa mediassa.

Puheenjohtaja ohjeisti kirjeessä nopeuttamaan ihmiskokeita, jotta rokote saataisiin tuotetuksi 15. elokuuta mennessä. Samalla myös lupa- ja hyväksymiskäytäntöjä nopeutettaisiin.

Lisäksi kirjeessä varoitettiin, että ohjeiden noudattamatta jättämisestä olisi luvassa ”erittäin vakavia seurauksia”.

Sekaannusta pahensi se, että Intian tiede- ja teknologiaministeriö ei enää uudessa tiedotteessaan maininnut aikaisemman lausuntonsa mukaista lausetta, jonka mukaan ”maassa kehitteillä olevia rokotteita – Covaxin mukaan lukien – ei todennäköisesti saada tuotetuksi julkista käyttöä varten ennen vuotta 2021”.

Tästä seurasi protestimyrsky, ja monet totesivat, että 15. elokuuta koskeva aikaraja vahingoittaisi Intian ja sen tutkimustoiminnan uskottavuutta.

ICMR on sittemmin pyrkinyt selventämään kommenttejaan ja todennut, että 15. elokuuta ei ollut määräaika, vaan tarkoituksena oli ainoastaan kiertää byrokraattisia esteitä. ICMR:n mukaan se ei halunnut vaarantaa kokeiden turvallisuutta.

Rokotteen kehittäminen kestää normaalisti vuosia, jopa vuosikymmeniä. Monet tutkijat ja ryhmät pyrkivät kuitenkin parhaillaan saamaan rokotteen valmiiksi seuraavien kuukausien aikana.

Monet asiantuntijat arvioivat rokotteen olevan valmis ensi vuoden puoliväliin mennessä.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt